Orhan Pamuk pod istragom zbog navodnog vređanja Ataturka

Švedska akademija koja bira dobitnike Nobelove nagrade za književnost saopštila je da prati slučaj protiv turskog Nobelovca Orhana Pamuka.

Nobelovac je pod istragom zbog navodnog vređanja osnivača moderne Turske u svom najnovijem romanu.

Švedska akademija je izrazila očekivanje da će Turska poštovati svoje međunarodne obaveze i potvrdila da prati "tretman" koji u Turskoj ima Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006. godine.

Turske vlasti pokrenule su istragu protiv Orhana Pamuka ranije ove godine nakon što je jedan advokat iz Izmira u zapadnoj Turskoj optužio pisca da je u svom najnovijem romanu "Noći kuge" uvredio osnivača moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka, što je u suprotnosti sa zakonima koji štite sećanje na oca Turske nacije.
 
Istraga je prvobitno rezultirala odlukom da se ne pokreće krivični postupak, ali je advokat uložio žalbu na tu odluku i istraga je ponovo otvorena.
 
Orhan Pamuk i njegova izdavačka kuća Japi Kredi Jaincilik demantovali su da se u romanu vređa Ataturk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin