Na današnji dan: Otvoren Suecki kanal, u Srbiji na izborima prvi put pobedila opozicija

Pregled najznačajnijih događaja na današnji dan, 17. novembar, u svetu i kod nas.
Na današnji dan: Otvoren Suecki kanal, u Srbiji na izborima prvi put pobedila opozicija
Foto: 021.rs
1558 - Umrla je engleska kraljica Meri I Tjudor, ćerka Henrija VIII. Tokom vladavine od 1553. kao supruga španskog kralja Felipea II, pokušala je da Englesku vrati pod uticaj pape, i zbog žestokog progona protestanata (anglikanaca) nazvana je Krvava Meri. Posle njene smrti na presto je došla njena sestra Elizabeta I, koja je postavila temelje budućoj britanskoj imperiji.
1800 - Kongres SAD se sastao prvi put u novom glavnom gradu Vašingtonu, a predsednik Džon Adams prvi se uselio u zgradu kasnije nazvanu Bela kuća.
1855 - Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio je vodopade na reci Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktoriji.
 
1858 - Umro je Velšanin Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi.
 
1869 - Posle više od deset godina rada pod rukovodstvom Francuza Ferdinana de Lesepsa otvoren je Suecki kanal kojim je Sredozemno more povezano sa Indijskim okeanom.
 
1913 - Prvi brodovi su prošli kroz Panamski kanal koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.
 
1917 - Umro je francuski vajar Ogist Roden, jedan od najvećih umetnika s kraja 19. i početka 20. veka. Njegovo delo objedinilo je romantičarski duh i moderne težnje i presudno uticalo na evropsko vajarstvo ("Mislilac", "Poljubac", "Balzak", "Građani Kalea", "Vrata pakla", "Večni idol").
 
1938 - Umro je hrvatski političar Ante Trumbić koji je uz Franu Supila i Ivana Meštrovića bio glavni zastupnik ujedinjenja Hrvatske sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničku državu. Bio je predsednik Jugoslovenskog odbora od njegovog osnivanja 1915, do raspuštanja u decembru 1918, kada je formirana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
 
1947 - Otvorena je železnička pruga Šamac-Sarajevo, duga 242 kilometra, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.
 
1954 - Egipatski general Gamal Abdel Naser postao je šef države posle pada predsednika Mohameda Nagiba, s kojim je 1952. srušio kralja Faruka I.
 
1969 - SSSR i SAD su u Helsinkiju otpočele razgovore o ograničenju strateškog naoružanja (SALT).
 
1971 - Revolucionarna partija na čelu s Tanom Kitikačornom izvršila je vojni udar i preuzela vlast na Tajlandu. Ukinut je parlament, raspuštena vlada i suspendovan ustav.
 
1974 - Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj posle više od deset godina i sedmogodišnje vojne diktature, ubedljivo je pobedila konzervativna stranka Nova demokratija Konstantina Karamanlisa.
 
1976 - Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.
 
1988 - Smenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista, Kaćuše Jašari i Azema Vlasija, izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu i štrajk 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.
 
1989 - Demonstracije u Pragu u znak sećanja na dan kada su Nemci 1939. pogubili devet čeških studenata i zatvorili češke univerzitete, pretvorile su se u protestni marš protiv socijalističke vlasti. Policija je oštro reagovala, mnogi su uhapšeni, a 71 osoba je povređena.
 
1989 - U jednoj od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, u jami "Morava" Aleksinačkih rudnika uglja, poginulo je 90 rudara.
 
1993 - Sudije iz 11 zemalja su položile zakletvu na prvom zasedanju haškog Međunarodnog krivičnog tribunala UN za bivšu Jugoslaviju, prvog suda za ratne zločine posle Nirnberškog i Tokijskog, osnovanih posle Drugog svetskog rata.
 
1996 - U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji, koalicija opozicionih partija "Zajedno" pobedila je u većini velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate, izazvao je masovne tromesečne demonstracije.
 
1997 - Pripadnici najveće egipatske militantne organizacije "Al Gama al Islamija" ubili su u blizini hramova u Luksoru 58 stranih turista i četvoricu Egipćana.
 
1998 - Izraelski Kneset (parlament) ratifikovao je većinom glasova "Sporazum Vaj" kojim je predviđeno ustupanje palestinskoj samoupravi dela teritorije okupirane 1968.
 
2001 - Na Kosovu su održani prvi parlamentarni izbori od dolaska međunarodnih snaga u junu 1999. Ubedljivu pobedu odneo je Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove osvojivši 45,6 odsto glasova. Srpska koalicija "Povratak" osvojila je 11,34 odsto glasova. Na izbore je izašlo 63 odsto Albanaca i 56 odsto Srba.
 
2003 - Srbija je vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. odnete iz delova Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.
 
2005 - Na svečanosti u Dejtonu, SAD, bivšem američkom izaslaniku za Balkan Ričardu Holbruku uručena je Dejtonska nagrada za mir, u znak priznanja za postizanje sporazuma kojim je 10 godina ranije okončan rat u Bosni i Hercegovini.
 
2008 - Umro je Đoko Vještica, novinar i urednik, jedan od osnivača Studija B i višegodišnji voditelj "Beogradske razglednice", jutarnjeg programa te radio stanice.
 
2011 - Američki sudija Teodor Meron preuzeo je po drugi put dužnost predsednika Međunarodnog tribunala u Hagu.
 
2013 - Svih 50 putnika i članova posade poginulo je u avionu koji se srušio pri sletanju na aerodrom grada Kazanja, u ruskoj republici Tatarstan.
 
2015 - U terorističkim napadima tokom 2014. godine ubijeno je 32.658 ljudi, a 2013. 18.111. Broj terorističkih napada u 2014. godini povećan je za 80 odsto, a ekstremističke grupe Islamska država i Boko Haram bile su odgovorne za polovinu žrtava, naveo je Institut za ekonomiju i mir.
2018 - U Atlantiku na dubini od 870 metara nađena je olupina argentinske podmornice nakon godinu dana potrage. Podmornica sa 44 člana posade isplovila je 15. novembra 2017.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".