Uništavanje šuma Amazona poraslo za 22 odsto

Krčenje šuma u brazilskoj amazonskoj prašumi poraslo je za 22 odsto za godinu dana.
Uništavanje šuma Amazona poraslo za 22 odsto
Foto: Pixabay (ilustracija)

Uništavanje šuma Amazona tako je dostiglo najviši nivo od 2006. godine, navodi se u godišnjem izveštaju brazilske Vlade.

Brazilska agencija za svemirska istraživanja INPE zabeležila je 13.235 kvadratnih kilometara uništenih šuma u najvećoj prašumi na svetu u svojim satelitskim podacima od avgusta 2020. do jula 2021, što je najveće krčenje zabeleženo još od 2006. godine.

Ministar za zaštitu životne okoline Žoakim Lejte kaže da su podaci uznemirujući i da se mora biti odlučniji u borbi protiv te prakse.
 
Sa druge strane, pod administracijom predsednika Žaira Bolsonara krčenje šuma je pojačano, a prvi čovek Brazila je od početka svog mandata ohrabrivao poljoprivrednu aktivnost i rudarenje u područjima prašume.
 
Bolsonaro se takođe više puta sukobljavao sa agencijom Inpe koja redovno izveštava o promenama površine Amazonije, a brazilski predsednik je optužio da blati reputaciju zemlje.
 
Obećanje brazilskih vlasti podrazumeva ulaganje 19,2 milijarde dolara iz javnih i privatnih fondova, koje je namenjeno za oporavak uništenih površina, borbu protiv požara i podršku domorodačkom stanovništvu.
  • L

    20.11.2021 23:14
    Priroda
    Litijum, seča šuma, plastika, co2...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin