UN potvrdile rekordnu temperaturu od 38 stepeni u junu 2020. na Arktiku

Svetska meteorološka organizacija (SMO) potvrdila je rekordnu temperaturu od 38 stepeni Celzijusa na Arktiku u ruskom gradu Verhojansk 20. juna 2020. godine.
UN potvrdile rekordnu temperaturu od 38 stepeni u junu 2020. na Arktiku
Foto: Pixabay
To predstavlja još jedan signal za uzbunu zbog klimatskih promena.
"Taj novi rekord na Arktiku deo je zapažanja prijavljenih SMO-u o meteorološkim i klimatskim ekstremnim prilikama, i predstavlja alarm zbog promena klime", izjavio je generalni sekretar te agencije UN Peteri Talas i dodao da je 2020. na Antarktiku zabeležen rekord od 18,3 stepeni Celzijusa.
Verhojansk se nalazi oko 115 kilometara severno od arktičkog polarnog kruga i temperatura se na tom području meri od 1885. godine.
 
Taj region istočnog Sibira ima veoma suvu kontinentalnu klimu, što rezultira veoma hladnim zimama i veoma toplim letima.
 
"Istraživanje govori o porastu temperature u regionu, a to je važno za ostatak sveta sa klimatske tačke gledišta. Zbog toga je važno da se ta temperatura stalno prati", izjavio je izvestilac SMO-a Rendal Serveni.
  • Ignacio De Lojola

    15.12.2021 00:32
    Kako
    Kako kad je tada bio Lockdown u većini sveta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.