Škotska će posthumno pomilovati hiljade žena osuđenih za veštičarenje

Hiljade žena optuženih za vradžbine u Škotskoj između 1563. i 1736. godine biće posthumno pomilovane i rehabilitovane, piše "Sandej tajms".
Škotska će posthumno pomilovati hiljade žena osuđenih za veštičarenje
Foto: Pixabay

Veliki škotski lov na veštice iz 1597. godine pokrenut je nakon što je škotski kralj Džejms Četvrti doneo Zakone o vešticama, a to je rezultiralo nizom suđenja širom zemlje za oko 400 ljudi, uglavnom žena i devojaka.

Predlog zakona o ovom pitanju u škotskom parlamentu obezbedio je podršku administracije premijerke Škotske Nikole Sterdžon.
 
Natali Don, poslanica Škotske nacionalne partije, kaže da bi predlog zakona mogao da bude usvojen već sledećeg leta.
U peticiji u okviru kampanje Veštice iz Škotske traži se pomilovanje, zvanično izvinjenje i spomen-obeležje u znak priznanja škotskim vešticama. Škotska Vlada u svom odgovoru na peticiju priznala je da je Zakon o veštičarenju iz 1563. godine – koji je ostao na snazi u Škotskoj do 1736. godine – bio diskriminatorski.
 
Procenjuje se da je oko 4.000 ljudi optuženo za veštičarenje, nakon što su zakoni koje je doneo Džejms Četvrti pokrenuli nacionalni Veliki lov na veštice 1597. godine. Bila je to druga od pet nacionalnih hajki na veštice u istoriji Škotske, sprovedenih pod nadzorom Kraljevskih komisija.
 
Među stotinama navodnih veštica, optuženih za sve, od bacanja zlih čini do izazivanja oluja za potapanje kraljevskih brodova, do upuštanja u seksualne odnose sa đavolom i pretvaranja u sove, više od polovine je pogubljeno.
 
Iznad 85 odsto osuđenih su bile žene ili devojke koje su pod mukama priznavale da su bacale zlonamerne čini i imale seksualne odnose sa đavolom.
  • Miloš iz Zemuna

    19.12.2021 20:54
    kasno
    Da niste malo zakasnili sa time? Zašto gospod bog to nije lično uradio sa obzirom da je svo zlo rađeno u njegovo ime?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin