Češki filmski festival oduzima nagradu Kusturici

Češki festival Febiofest odlučio je da oduzme praškom đaku kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, režiseru Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan.
Razlog je to što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije.
 
Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič.
Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih znači da uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagrađen.
"To su vrednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival posle plišane revolucije. Nijedno umetničko delo ne može da se odvoji od tih vrednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme", kazao je Fenič.
 
Sadašnji direktor Febiofesta, Kamil Spačil, saopštio je danas da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.
 
Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu zbog prihvatanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi pozorište ruske armije  takođe oduzmu nagrade.
 
Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.
  • Nesuđena rediteljka

    05.03.2022 09:28
    Šokirana sam
    Ne mogu da verujem da bilo ko podržava ove idiotske zabrane umetnicima! Ceo svet se bori za ljudska prava, veća prava imaju životinje nego proslavljeni reditel. Leni Rifenštal, jednu od najboljih rediteljki svih vremena su gurnuli u zapećak, zbog njene podrške Hitleru! Bila je mlada devojka od 25 godina, a predsednik države joj je dao da režira film o njemu. Pa ko bi to odbio?
  • Aleks

    02.03.2022 10:55
    Logor za koncentraciju misli
    Ovo je isključivo vođeno stručnim kriterijumima.
    Ništa političkog nema u ovim kulturnim dešavanjima.
    Čovek nije stručan. Jeste podoban, ali nije stručan.
    Očekujemo da mu oduzmu SVE nagrade kojima su ga obasipali pre februara 202.godine.
    Madam e mesje, mersi boku.
  • Trt

    02.03.2022 09:02
    @Талија

    Kako se čepulje botovi bosanskim parazitima, svoj se svome raduje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".