Globalna emisija ugljen-dioksida iz elektrana oborila rekord

Globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz energetskih postrojenja porasla je 2021. godine na najviši nivo do sada, usled oporavka ekonomija od pandemije korona virusa i povećanja potrošnje uglja.
Globalna emisija ugljen-dioksida iz elektrana oborila rekord
Foto: Pixabay
Globalna emisija CO2 iz elektrana porasla je za 6,0 posto na rekordnih 36,3 milijarde tona, pokazuje analiza Međunarodne agencije za energiju (IEA), preosi Rojters.

"Oporavak potražnje za energijom u 2021. bio je povezan i s nepovoljnim vremenskim prilikama i uslovima na energetskim tržištima, posebno skokom cena prirodnog gasa, što je dovelo do većeg sagorevanja uglja, uprkos činjenici da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora zabeležila najveći rast do sada", navodi se u saopštenju IEA.

Kina, za koju je IEA ističe da je jedina zemlja koja je doživela ekonomski rast i 2020. i 2021. godine, najviše je doprinela povećanju emisije CO2, dodaje britanska agencija.
 
"Samo u 2021. godini, kineska emisija CO2 porasla je iznad 11,9 milijardi tona, što čini 33 odsto ukupne globalne emisije", prema podacima IEA.
 
Rast cena gasa u Evropi i Sjedinjenim Državama takođe je doprineo povećanju globalne emisije, jer je proizvođačima električne energije bilo isplativije da sagorevaju ugalj, koji emituje duplo veću količinu ugljen-dioksida u odnosu na elektrane na gas.
 
"Prelazak sa gasa na ugalj povećao je globalnu emisiju CO2 iz elektrana za više od 100 miliona tona, posebno u Sjedinjenim Državama i Evropi, gde je konkurencija između elektrana na gas i ugalj najžešća", dodaje IEA.
  • dji jo pu

    09.03.2022 13:09
    čestitamo kinezima na zasuženom 1-om mestu u nesebičnom doprinosu trovanja života na planeti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.