Ima li gorivo rok trajanja i može li da se pokvari?

Nedavna panika izazvana ratom u Ukrajini i strahom od moguće nestašice goriva podstakla je mnoge vozače da naprave kakve-takve rezerve benzina i dizela.
Ima li gorivo rok trajanja i može li da se pokvari?
Foto: Pixabay
I dok je za većinu bilo dovoljno da napune rezervoar svog automobila do vrha, bilo je i onih koji su želeli da se obezbede na duži rok puneći kante i kanistere gorivom, kako bi ga ostavili u garažama i šupama za kasniju upotrebu.
Međutim, postavlja se pitanje šta je sa takvim zalihama, da li je ispravno čuvati benzin i dizel na taj način i koliko dugo gorivo može stajati u uslovima koji su daleko od idealnih, odnosno da li postoji rok trajanja goriva?
Kako piše Revijahak, pozivajući se na reči sagovornika iz naftne kompanije INA, benzin i dizel skladište se u strogo namenskim rezervoarima, označenim prema važećim propisima. Skladištenje u neadekvatnim uslovima, osim što ugrožava zdravlje i živote ljudi, može dovesti i do degradacije kvaliteta, odnosno do problema prilikom primene takvog goriva.
 
Ako se gorivo čuva u namenskim rezervoarima, koji imaju mogućnost održavanja i dreniranja, preporuka je da se benzin čuva do dve godine, dok se dizel može čuvati do šest meseci. U rezervoarima može doći do kondenzacije vode usled velikih razlika u temperaturi okoline, kao i do razvoja mikrobiološkog zagađenja.
 
Dakle, čuvanje goriva u neadekvatnim uslovima može ga "pokvariti", a dizel gorivo je tome podložnije.
 
U odgovoru naftne kompanije spominju se namenski rezervoari, a može se samo pretpostaviti koliko se gorivu skraćuje rok kad se čuva u neadekvatnim uslovima, odnosno u kantama i kanisterima, po garažama i podrumima.
 
Stručnjaci, razumljivo, ne žele da nagađaju u kakvim sve okolonostima građani čuvaju uskladišteno gorivo, ali relevantne informacije govore da je rok upotrebe goriva u kanisterima tek nekoliko meseci.
 
Dakle, savet je da ako ne morate, ne stvarate zalihe goriva u garažama. Radi se o visokozapaljivom materijalu, a duže stajanje utiče i na njegov kvalitet.
  • Joja

    21.03.2022 16:31
    @Zvrk
    Dvica je gutala šta god joj naspeš.
    Mogla je da ide i na kišnicu.
  • Sava

    20.03.2022 21:31
    A da nije obrnuto...
    Rok trajanja nafte 2 godine, benzina do 6 meseci.A u atestiranim rezervoarima benzin do 2 godine, nafta do 5 godina.
  • Zvrk

    20.03.2022 20:41
    Vw2
    Moja dvica je gutala lož ulje 20+godina staro, bez problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin