Rastu cene letnjih guma

Uticaj pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini osećaju svi potrošači, među kojima i vozači.
Rastu cene letnjih guma
Foto: Pixabay
Porasle su cene rezervnih delova i goriva, a sada stižu i najave o velikom rastu cena guma za motorna vozila.
Nova generacija letnjih guma je u proseku već porasla za deset odsto u odnosu na prošlogodišnju, a pre same sezone masovne kupovine letnjih guma u aprilu najavljuje se još jedan rast, pa bi gume mogle ukupno da budu skuplje između 15 i 20 odsto u odnosu na prošlogodišnju sezonu.
Razlozi za rast cena su brojni, osim cena sirovina koje su porasle kao posledica pandemije koronavirusa, povećani su troškovi energije i transporta. 
 
Cene kaučuka su porasle, a ugljenikov prah potreban za proizvodnju guma velikim delom dolazi iz Rusije (oko trećine), što bi mogao da bude novi izvor problema, odnosno rasta cena.
 
Takođe, fabrike koje su proizvodile gume za severni deo Evrope su stacionirane u Rusiji i one zbog sankcija stoje. Zbog toga se proizvodnja preusmerava na fabrike koje su snabdevale centralnu i južnu Evropu, a kapaciteti su ograničeni pa je pod znakom pitanja šta će biti i s ponudom.

Teme

gume
  • posmatrac

    27.03.2022 21:42
    UVEK NEKI IZGOVORI
    Prvo Sloba Milosevic, posle zemljotresi sirom sveta, ratovi, cinami sirom ...pa ne znam vec cega sve nije bilo,,,... Sad bilo i makar sta, samo da posten covek ne moze da zivi i opstane, sad cemo jos i zimske gume voziti tokom leta, jer ce sledece godine za zimske gume biti opet neki novi standardi. Nemam reci za sve sto posmatramo, samo gledamo, blejimo i nikom nista.
  • Hm

    27.03.2022 14:01
    Hm
    Cuj, sad i kaucuk, posle pesak, šljunak, voda...Da mogu pakovati vazduh i on bi porastao. Lov u mutnom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin