Tempirane bombe koje svi imamo u stanovima: Ove uređaje redovno proveravajte

Proteklih dana bilo je nekoliko velikih požara u Srbiji, a samo u Beogradu, u poslednja tri dana, dogodilo se pet vatrenih stihija.
Tempirane bombe koje svi imamo u stanovima: Ove uređaje redovno proveravajte
Foto: Pixabay

Razlozi zbog kojih dolazi do požara su različiti, od pokvarenih bojlera, utičnica do neispravnih ventilacija, a portal Nova.rs apeluje na građane koje uređaje u svojim domovima da redovno proveravaju.

Definitivno najčešći uzrok tragedija i požara u domovima širom Srbije jeste upravo bojler zbog čega stručnjaci preporučuju da se njima rukuje sa puno pažnje, jer može biti smrtonosan. Neophodno je da se na nekoliko meseci provera njegova ispravnost, kao i da to čine stručnjaci, prenosi Nova.rs.
Iako bojler ima čak tri vrste zaštite i tek nakon njihovog otkazivanja dolazi do eksplozije, stručnjaci konstantno apeluju na građane da se bojler gasi prilikom korišćenja, upravo kako ne bi došlo do kobnih posledica, odnosno smrtnih ishoda.
 
"Bojler koji se pravilno upotrebljava, odnosno, koji je na ispravan način održavan, nikada neće eksplodirati. Ipak i pored zaštita koje on ima, građani moraju da povedu računa o njegovom radu. Pa tako, recimo u slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se prepoznaje po zujanju i ključanju vode iz bojlera, obavezno bi trebalo isključiti dovod struje i pozvati električara", tvrde stručnjaci.
 
Osim bojlera, električni šporeti su takođe uzroci brojnih nedaća. Zbog toga je neophodno da najmanje jednom godišnje idu na servis.
 
Pored bojlera i šporeta, u zimskim periodima građani bi trebalo da više pažnje posvete grejnim telima - grejalice i peći. Uoči svakog paljenja i korišćenja, neophodno je da se izvrše provere da li su u ispravnom stanju.
 
Punjač za telefon koban
 
Iako mnogi to ne znaju, punjač za mobilni telefon je na prvom mestu među izazivačima požara. Statistike pokazuju da je poslednjih godina glavni krivac za strujne udare, požare, pa čak i pogibije ljudi upravo neispravni punjač ili kopija originala.
 
Ipak, postoje znaci koji bi mogli da ukažu na to da nešto nije u redu sa punjačem - peckanje struje prilikom sklanjanja punjača iz telefona, ali i varničenje iz utičnice za struju prilikom vađenja uređaja.
 
Sa druge strane, u letnjim periodima neophodno je povesti više računa o uređajima za ventilaciju. Samo tokom prošlog leta bilo je čak nekoliko stravičnih požara do kojih je došlo zbog neodržavanja klima uređaja. Godišnji servis i redovno čišćenje i održavanje uređaja bi znatno smanjile šanse da dođe do nesreće  - pogotovo ako je reč o klimama starim više od 10 godina.
 
Utičnice i stare instalacije
 
Sa druge strane, stare instalacije, pogotovo u starijim zgradama su najčešće uzroci eksplozija i požara. Osim činjenice da zahtevaju redovnu proveru, trebalo bi ih i blagovremeno zameniti novim instalacija.
 
Još jedna velika opasnost u stanovima su utičnice. Iako mnogi zanemaruju, svako varničenje iz utičnice zahteva proveru od strane električara.
 
Pravilno rukovanje električnim aparatima u domaćinstvu
 
Zaštita 100 odsto od struje ne postoji, upozoravaju stručnjaci, ali redovna provera ispravnosti instalacija i uređaja, korak je kako bi se broj nesreća smanjio.
 
"Na tržištu se često nude neatestirani proizvodi koji nisu u skladu sa propisima i standardima. Običino se radi o različitim tipovima električnih grejalica, roštilja, aparata za kuvanje kafe, lampi, fenova. Privučeni niskom cenom, atraktivnim dizajnom, zvučnim nazivom i agresivnom reklamom, bez ikakve provere i saveta stručnjaka, kupovinom ovakvih uređaja izlažete sebe i okolinu opasnosti od strujnog udara i požara", navodi se na sajtu Elektroprivrede Srbije.
 
Kako da se zaštitite?
 
Iz Elektroprivrede Srbije, na zvaničnom sajtu, apeluju i kako da se građani zaštite.
 
"Svi aparati koje upotrebljavate u domaćinstvu (usisivač, pegla, veš-mašina, mikser...), moraju imati specijalnu zaštitnu izolaciju i kućišta koja onemogućavaju dodir sa delovima pod naponom; prilikom rukovanja treba da stojite na suvim podlogama od gume, plastike ili drveta; kućne električne instalacije moraju biti propisno izvedene (zaštitno uzemljenje, tzv. "nulovanje"); povremeno kontrolišite osigurače, pregorele uloške menjajte isključivo originalnim i novim - nije dobro ne stavljati nikakve žice, licne i slično; popravke na električnim aparatima i instalacijama poveravajte samo ovlašćenim stručnim osobama; svi dovodni kablovi do uređaja moraju biti sa neoštećenom izolacijom, a utičnice i prekidači ispravni i bez mehaničkih i termičkih oštećenja; u prostorijama u kojima je veća vlaga, veća je i opasnost od strujnog udara."
  • Ka

    21.04.2022 07:28
    Zašto
    A zašto imamo na tržištu neatestirane proizvode? Šta rafi kontrola kvaliteta?
  • Zokins

    20.04.2022 11:33
    Servis
    A ko će da primi ispravan štednjak na kontrolu? Da odneses tako nešto u servis rekli bi zašto si došao bez potrebe.
  • Dragan

    20.04.2022 07:40
    Ah
    Niko nokad ne šalje šporete i grejalice godišnje na pregled.Imate ove indukcione ploče one ne rade dok me postavite sud na njega,infra grejalice se ne greju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.