U Švajcarskoj se gradi najviša drvena stambena zgrada na svetu

Švajcarska će izgraditi najvišu drvenu stambenu zgradu na svetu kako bi dokazala da se drvo može koristiti kao održiva alternativa betonu i čeliku u visokim zgradama.
U Švajcarskoj se gradi najviša drvena stambena zgrada na svetu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Projekat "Rocket & Tigerli" će se sastojati od četiri zgrade, uključujući i onu visoku 100 metara u švajcarskom gradu Vintertur u blizini Ciriha.
Fasada će biti obložena tamnocrvenom i žutom terakotom u kombinaciji sa prašnjavo-zelenim detaljima, u skladu sa crvenim krovovima i žutim ciglama starijih zgrada u okruženju.
"To je veliki projekat koji će imati značajan uticaj na zajednicu, u društvenom i estetskom smislu", rekao je Kristijan Almark, partner i direktor dizajna u SHL-u. 
 
U četiri zgrade biće stanovi, kao i poslovni prostor, bar i hotel.
 
Očekuje se da će biti završene i spremne za useljenje do 2026. godine.
 
Projekat se pridružuje drugim arhitektonskim poduhvatima koji žele da dokažu da se drvo može koristiti kao temelj za visokogradnju.
 
Kula Mjostarnet u norveškom gradu Brumundal, visoka 85 metara, postala je najviša drvena zgrada na svetu kada je otvorena 2019. godine.
 
U ovoj zgradi od 18 spratova nalaze se stanovi, poslovni prostor i hotel prikladno nazvan "Wood" (Drvo).
  • Realista

    24.04.2022 06:28
    new age - budalaština
    Srećno im bilo sa PP zaštitom i dugoročnom isplativošću projekta...
  • ja

    24.04.2022 01:49
    logika
    Samo nam fali da se jos vise seku sume,bolje da nam nista ne dokazuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin