Istraživanje: Ako ne krenete u prve tri sekunde o paljenja zelenog na semaforu - psovaće vas vozači

Vozači koji ne krenu u tri sekunde od kada se na semaforu upali zeleno svetlo nerviraju one koji čekaju iza njih, pokazali su rezultati ankete sprovedene u Velikoj Britaniji.
Istraživanje: Ako ne krenete u prve tri sekunde o paljenja zelenog na semaforu - psovaće vas vozači
Foto: 021.rs
Anketa britanske organizacije za pomoć na putevima (RAC) sprovedena na 2.498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje da 46 odsto vozača smatra da ne smeju da prođu više od tri sekunde od "paljenja zelenog" do kretanja vozača.
Oko 17 odsto ispitanika kazalo je da često ne uspeju da prođu kroz zeleno svetlo zbog vozača ispred njih koji ne reaguju pravovremeno. Oko tri četvrtine (64 odsto) tvrdi da je na zelenom svetlu moralo da čeka i po više od 10 sekundi.
Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 odsto u odnosu na 41 odsto). Oko trećine (35 odsto) ispitanika reklo je da mogu da podnesu ako nekome treba između četiri i šest sekundi, a sedam odsto ispitanika je po tom pitanju vrlo opušteno pa su odgovorili da mogu da čekaju koliko god treba.
 
Portparol RAC-a Sajmon Viilijams je rekao da se sve više od tri sekunde "može činiti kao večnost kada pokušavate da prođete semafor", pogotovo jer na nekim semaforima zeleno svetlo traje samo 15 sekundi.
 
"Čekanje ozbiljno smanjuje broj vozila koja mogu da prođu pre nego što se upali crveno svetlo, zbog čega se stvaraju čepovi, a moguće je da se povećava i zagađenost vazduha", dodao je.
 
"Osim što produžuje vreme vožnje, ovo može uticati na bezbednost u saobraćaju, pogotovo kada vozači naglo krenu jer su kasno primetili promenu svetla, zbog čega ni ne provere retrovizore kako bi se uverili da mogu da krenu", upozorava Vilijams.
  • Boba

    04.05.2022 21:32
    Iritantno
    Apsolutno su iritantni "spavači" na semaforu. Vozim preko 30 godina, žena za volanom...Nema tu neke mudrosti...Ali...nove generacije spavaju na semaforu, divane preko mobilnog (da ne propuste štogod). Treba im i više od 10 sek. da skapiraju zeleno na semaforu. (Zauzeti su mobilnim, tabletom i kojekakvim naprednim (kao SNS) glupostima.
  • Vladan

    28.04.2022 16:34
    @Double Bubble

    Dečko ako se ti već nisi uverio da li je bezbedno u trenutku kad se pali zeleno i onda ti tri sekunde nije dovoljno da kreneš, ne poseduješ minimim fizičkih performansi potrebnih za vožnju automibila. Koliko li ti samo treba da zakočiš, pola minuta?
  • Zoran

    27.04.2022 07:49
    Naravno da treba
    Valjda sedamo u auto da vozimo i stignemo negde, a ne da spavamo i listamo telefon na semaforima. Ti što ne kreću kad treba i ne znaju da voze su dobrim delom izvor gužvi u saobraćaju koje bi mogle biti manje da se drugačije vozi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin