Naučnici na Floridi uspeli da uzgoje ugroženi koral

Naučnici su uspešno uzgojili ugroženu vrstu korala u sklopu projekta za koji se nadaju da će obnoviti oštećene koralne grebene uz obalu Floride kojima preti relativno nova bolest.
Naučnici na Floridi uspeli da uzgoje ugroženi koral
Foto: Pixabay (ilustracija)

Grebeni na Floridi i na Karibima suočavaju se sa rastućom pretnjom uništenja zbog bolesti koja lišava koral njegove boje i na kraju dovodi do odumiranja.

Centar za spasavanje korala na Floridi poslednjih nedelja je uspeo da uzgoji stotine novih korala koji pripadaju vrsti kaktusnog korala u objektu od 185 kvadratnih metara u kojem se nalazi ukupno 18 vrsta floridskih korala koje su ugrožene bolešću.
"Postoji potencijal za razmnožavanje tih korala, na nivou da biste mogli da vratite neke od njih u divljinu. I postoji potencijal da se spase vrsta", rekao je Džastin Cimerman, rukovodilac Centra za spasavanje korala na Floridi.
 
Bolest gubitka koralnog tkiva prvi put je uočena u blizini Majamija 2014, do 2017. godine proširila se na najseverniji greben Floride, a kasnije na Ki Vest na jugu.
 
Koralne vrste koje zahvati ta bolest imaju stopu odumiranja od 66-100 odsto, što je čini smrtonosnijom od poznatijeg fenomena izbeljivanja korala koji je obično uzrokovan višim temperaturama vode povezanim s klimatskim promenama.
 
Centrom za spasavanje korala na Floridi upravlja SeaWorld, tematski park za morske životinje, a delom ga finansira Diznijev fond za očuvanje.
 
Globalna mreža za praćenje koralnih grebena (GCRMN), mreža podataka koju podržava UN, u oktobru je objavila da je 14 odsto svetskih korala na grebenima već izgubljeno između 2009. i 2018. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin