Čekanje na mastora za klime sve duže: Evo šta možete popraviti sami

Liste čekanja za ugradnju ili servisiranje klime sve su duže, a s obzirom da meteorolozi predviđaju veoma toplo i suvo leto - ta situacija neće skoro biti bolja.
Čekanje na mastora za klime sve duže: Evo šta možete popraviti sami
Foto: 021.rs
Zato je dobro znati kod klima: Šta možete sami popraviti, a šta ipak mora majstor?
Filter možete sami očistiti, lako se izvlači, odstrani se prašina, a to je i obaveza vlasnika. Bar na 15 dana u sezoni. U protivnom klima će trošiti struju, ali koristi od toga će malo biti, piše RTS.
Serviseri poručuju - drugo ne dirajte.
 
"Rasturimo kompletan oklop, čistimo isparivač koji stvara nečistoće, tu stoji jedna kondenzaciona kadica, u njoj se taloži voda u kojoj može da se pojavi buđ, plesan, ili bilo šta. A najveći zahvat koji se radi posle dužeg rada klima uređaja, jeste skidanje turbine koja izbacuje vazduh. Ona je mnogo važna da bi to i dalje funkcionisalo", objašnjava Miroslav Simić, predsednik Republičke unije servisera klimatizacije.
 
Ova unija okuplja licencirane majstore koji poštuju fabričke standarde, izdaju račun, posavetuju vlasnika kako da u klimi uživa.
 
"Ljudi smatraju da se freon troši protokom vremena. Freon se ne troši, on je u jednom zatvorenom sistemu. Postoje samo mikrocurenja koja mogu da izazovu određen pad količine freona", kaže Simić.
 
Ne bavite se freonom, sistem se ne puni, već se traži majstor koji utvrđuje kvar zbog čega ova tečnost nedostaje. A evo još nekih zabluda.
 
"Svi gledaju da prođu što jeftinije da završe neki posao. Ako pravimo neku klasifikaciju, klima uređaj od 12.000 bitjua može da pokrije do 40-50 kvadrata i može da napravi hlađenje koje je preporuka fabrike", ističe Simić.
 
Dvanaestica za stan do 50 kvadrata, osamnaestica je dobra za 70, 75, a dvadesetčetvorka rashladi i do stotinu kvadrata stana, naročito kuće. Ako želite baš komfor pri kupovini, čitajte fabričku preporuku ili kupujte jaču klimu za manji prostor. Mada ni to nije najzdravije.
 
Kompletan servis, tvrde u Uniji, košta od 3.500 do 5.500 dinara.
 
Uvek tražite majstora sa licencom, a postoje licence isključivo i za rukovanje freonom, kažu u Uniji. I uvek tražite originalan račun i za montažu i za popravku. Tako ostvarujete garanciju i dugovečnost uređaja koji nije jeftin. Ali ako je neispravan, guta struju nemilice - a ne hladi.
  • Salasar

    03.06.2022 15:43
    Bio je samo predosecaj
    Moj komentar od juce bila je prognoza sta nas ceka sa strujom ovog leta i zime.Danas na listu Nova stoji objava od EPSa za svoje radnike da gase( ili odvrcu sijalice)klime i kompjutere,gde su prakticno uvedene restrikcije u svrhu stednje deviza u uvozu struje.
  • Salasar

    02.06.2022 16:17
    Vetric duva
    Dzaba servisiranje,kad nece biti struje.Ustvari treba uvesti takse na klime,dok se neko hladi,drugi nece imati struju da skuvaju rucak,ili nece raditi frizider,tada nam predsednik nece moci saopstiti da ima secera i brasna.
  • Banderaš

    02.06.2022 14:41
    @Bumbar
    @Bumbar
    Ti si pravi bumbar,svaka ti čast uspeo si.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin