Mikroplastika pronađena i u paučini

Izgleda da više nema mesta na svetu gde ne nalazimo mikroplastiku. Ima je bukvalno gde god pogledamo, od dna okeana do najvišeg vrha na Zemlji.
Mikroplastika pronađena i u paučini
Foto: Pixabay
Osim što se to mikroskopsko smeće nalazi i u našim telima, ono se može širiti vazduhom, odnosno može da lebdi kroz atmosferu; barem dok ga nešto ne zaustavi.
Naučnici su u novom istraživanju koristili zanimljivu metodu praćenja ovog podmuklog fenomena zagađenja vazduha. Analizirali su nešto što je prirodno i čega ima svuda oko nas - paukove mreže.
"Paukova ima svuda. Njihove lepljive mreže idealna su zamka za sve što lebdi u vazduhu", rekla je geohemičarka Barbara Šolc-Bočer sa Univerziteta "Karl fon Oscjecki" u Nemačkoj.
 
Ispostavilo se da je paučina sjajan organski materijal za praćenje kontaminacije česticama u urbanoj atmosferi.
 
Nakon što je ekološkinja Rebeka Sasmut sakupila paučine na autobuskim stanicama u gradu Oldenburgu u severozapadnoj Nemačkoj, stručnjaci su ih analizirali kako bi videli da li u njima ima mikroplastike. I pokazalo se da ima, i to u velikoj meri.
 
Sve analizirane paukove mreže bile su kontaminirane mikroplastikom, koja je činila i do 10 odsto težine mreže. Oko 90 odsto pronađene mikroplastike bile su varijacije PET-a (polietilen tereftalata), s tim da je dominirao polimer C-PET.
 
Drugi izvor mikroplastike bile su čestice koje nastaju pri trošenju guma (TWP) tokom kočenja i ubrzanja. Mada TWP tehnički ne spada u kategoriju plastike, sve više stručnjaka smatra da zbog svog sastava spada u definiciju zagađenja mikroplastikom, piše "Science Alert".
 
Iako su ovi nalazi još jedan sumorni podsetnik na sveprisutno zagađenje ovim mikročesticama, naučnici su barem uspeli da iskoriste pametan i jeftin način za praćenje nivoa zagađenja.
 
Naime, paukove mreže se koriste za ovakve svrhe testiranja zagađenja životne sredine već najmanje 30 godina. Međutim, ovo je prvi put da se na taj način merio nivo mikroplastike u vazduhu.
 
Istraživanje pod nazivom "Plastic in the air?! - Spider webs as spatial and temporal mirror for microplastics including tire wear particles in urban air" objavljeno je u časopisu "Science of the Total Environment".
  • Anastazija

    20.06.2022 09:43
    -
    Svaki mali napor da se smanji upotreba plastike je značajan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".