Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča

Osoba koja se predstavila kao Vitalij Kličko prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča pomoću "dipfejk" tehnologije.
Poslednja u nizu prevarenih je gradonačelnica Berlina Franciska Gifi, koja je preko video platforme Vebeks vodila razgovor sa osobom koja je ličila i zvučala kao njen kijevski kolega, ali zapravo je bio neko drugi, prenosi RTS.
"Nisu postojali nikakvi znaci da je sa druge strane prevarant", navodi se u saopštenju njene kancelarije.
Tek nakon petnaestak minuta razgovora, kada je navodni Kličko počeo da priča o problemu ukrajinskih izbeglica koje iskorišćavaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, Gifi je postala sumnjičava.
 
Poziv je nakratko pauziran, pa je kancelarija gradonačelnica zvala ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je potvrdio da osoba sa kojom je razgovarala nije Kličko, piše Špigl.
 
 
Gradonačelnik Madrida Hoze Luis Martinez-Almeida takođe je prekinuo video razgovor sa nekim ko tvrdi da je Kličko.
 
Martinez-Almeida je posumnjao je da nije razgovarao sa svojim kolegom iz Kijeva i podneo je prijavu policiji.
 
Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig ranije ove nedelje nije prekinuo razgovor sa prevarantom jer nije primetio sumnjivo ponašanje, preneo je austrijski javni servis ORF.
  • Delboy

    26.06.2022 13:00
    Karácsony
    I gradonačelnika Budimepešte...
  • Haha

    26.06.2022 11:44
    Kao da je pravi bolji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.