Udžbenici u Hongkongu negiraju da je Kina priznala sporazume o britanskoj kontroli nad tim gradom

Dok učenici širom sveta uče da je Hongkong nekada bio britanska kolonija, srednjoškolci te kineske teritorije uskoro će učiti potpuno drugačiju lekciju.
Udžbenici u Hongkongu negiraju da je Kina priznala sporazume o britanskoj kontroli nad tim gradom
Foto: Pixabay
Novi udžbenici, koji će se koristiti od septembra, deo su nastojanja Pekinga da pojača pritisak na obrazovanje u Hongkongu i unese poseban istorijski narativ u poluautonomnom gradu u kojem je prodemokratski pokret ugušen.
U nastojanju Pekinga da pooštri kontrolu nad Hongkongom, u tom gradu je predstavljen nastavni plan i program, piše Blumberg.
 
Četiri kompleta udžbenika tvrde da kineska vlada nikada nije priznala sporazume iz 19. veka koji su Britaniji dali kontrolu nad Hongkongom. Oni se, dodaje Blumberg, takođe drže vladinog stava da su "spoljne sile" krive za velike proteste u gradu 2019.
Kineska vladajuća Komunistička partija spominje sporazume koje su potpisale dinastija Đing i kasnije vlade koje su dale ustupke stranim vladama, kao što je kontrola zemljišta, kao "ugovore pod prisilom".
 
Britanija je zauzela ostrvo Hongkong tokom Prvog opijumskog rata (1839-42) i kasnije potpisala sporazum koji joj je dao kontrolu nad susednim Novim teritorijama na 99 godina. Taj ugovor je okončan 1. jula 1997. godine, na godišnjicu koja se svake godine obležava u gradu.
 
Preinačena istorija kroz nove udžbenike u Hongkongu deo je ideološkog pritiska Pekinga na grad, ocenjuje Fajnenšl tajms, dodajući da udžbenici nastoje da odbiju moguće pozive na samoopredjeljenje u Hongkongu posle protesta 2019.
 
Najnoviji potez s udžbenicima u skladu je s pokušajima Pekinga proteklih godina da usadi "kineski identitet" među đake iz Hongkonga - da poseje ideju da je Hongkong oduvek bio deo Kine, ali da je oduzet na period pod britanskom vlašću, ocenjuje BBC.
 
Novi udžbenici, ističe britanski servis, trude se da objasne razlike između kolonije i kolonijalne vladavine - s tekstovima koji tvrde da zemlja mora da ima suverenitet kao i upravljanje tim područjem da bi nazvala spoljnu teritoriju kolonijom.
 
Prema izveštajima lokalnih medija, u udžbenicima piše da su u slučaju Hongkonga, Britanci "samo vršili kolonijalnu vlast, tako da Hong Kong nije britanska kolonija".
 
Nakon što je Velika Britanija vratila Hongkong Kini, posle više od 150 godina vladavine, vlada Hongkonga nastoji da prati retoriku Pekinga i, dodaje BBC, nikada ne kaže da je suverenitet "prenet" na Kinu, već se Hongkong "vratio domovini".
 
Novi udžbenici kao i revizija obrazovnog sistema Hongkonga, sprovedena posle antivladinih protesta 2019, uključuju oštriji fokus na nacionalnu bezbednost i patriotizam, pri čemu su nastavnici ohrabreni da prijave učenike koji su prekršili zakon o nacionalnoj bezbednosti, piše Gardijan.
 
Jedan od udžbenika navodno tvrdi da je zakon uveden kao odgovor na "nasilne terorističke aktivnosti" i nezakonite radnje 2019. koje su ugrozile nacionalni suverenitet i bezbednost. Drugi je pomenuo "nacionalnu bezbednost" 400 puta na 121 stranici, ukazuje Gardijan na navode lokalnih medija.
 
Udžbenički materijal koji odbacuje britansko viđenje Hongkonga, deo je šire kampanje najvišeg kineskog lidera Si Đinpinga za rekonstrukciju obrazovnog sistema u Hongkongu, "zaštitu mladih umova" i podizanje lojalnih, patriotskih građana, ocenjuje Njujork tajms.
 
Predloženi novi udžbenici izmenjenog istorijskog narativa dolaze samo nekoliko sedmica pre nego što će Hongkong da obeleži 25 godina od primopredaje od Velike Britanije, kada se Kina složila da društveni i ekonomski sistemi teritorije ostanu nepromenjeni 50 godina posle ponovnog preuzimanja suvereniteta.
 
To je, podseća njujorški list, rezultiralo time da je Hongkong u početku imao visok stepen autonomije. Kada su potezi Pekinga ugrozili taj aranžman, demonstranti su izašli na ulice 2014. i ponovo 2019. godine.
 
Potom je Peking pokušao da kazni drugačija mišljenja, ograniči slobodu govora, dok su na meti bile nezavisne novinske kuće i prodemokratski lideri. Progonjene su hiljade aktivista od koji su neki pobegli u egzil, naglašava list i dodaje da su zvaničnici takođe na metu uzeli obrazovni sistem Hongkonga, koji je, kako su tvrdili, oblikovao uverenja mladih koji su predvodili demonstracije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.