Nemačka je sprovela eksperiment s jeftinim javnim prevozom - ovo su prvi rezultati

Uvođenje jedinstvene jeftine mesečne karte za javni prevoz na području cele Nemačke za letnji period smanjilo je gužve na nemačkim putevima, javlja kompanija za GPS uređaje TomTom.
Nemačka je sprovela eksperiment s jeftinim javnim prevozom - ovo su prvi rezultati
Foto: Pixabay
"Zastoja je bilo manje u julu u poređenju sa majem, i to u 23 od 26 gradova u kojima smo vršili merenja", rekao je za Rojters Ralf-Peter Schaefer.
Za merenje je izabrana nedelja u julu u kojoj u gradovima u kojima je vršeno merenje još nisu počeli praznici. Merenje je takođe pokazalo manje zastoja u poređenju s istim periodom u godinama pre pandemije. 
"Možda je prerano donositi zaključke, ali verujemo da je smanjenje broja zastoja povezano s uvođenjem karte od devet evra", rekao je Schaefer.
 
Nemačka vlada je u sklopu mera kojima bi se građani rasteretili zbog naglog povećanja cena energenata, u junu na tri meseca uvela mesečnu kartu javnog prevoza koja košta devet evra i važi na području čitave Nemačke za sva transportna sredstva lokalnog prevoza i neograničen broj vožnji.
 
Istovremeno je subvencionisana i cena goriva koja, međutim, nije dovela do osetnog pada cena naftnih derivata. Nemačke vlasti trenutno razmatraju u kojem obliku bi nakon avgusta, kada ističe tromesečna faza karte za devet evra, podsticali korišćenje javnog prevoza.
 
Do sredine jula je prodato preko 30 miliona mesečnih karata po sniženoj ceni. Ova mera je izazvala i mnogobrojne kritike zbog prenatrpanih vozova koji delimično zbog haotičnih situacija nisu kretali iz stanica.
 
Mnogi koji za odlazak na posao koriste javni prevoz najavili su da će se dok ova mera ne istekne i broj putnika se ne smanji, koristiti svojim automobilom. Udruženja korisnika vozova su ukazale na to da su tri milijarde evra, koliko je mera subvencionisanja karata koštala, mogle biti utrošene za modernizaciju železničke mreže. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin