Katedrala Notr Dam će ponovo biti otvorena za javnost 2024. godine

Kultna katedrala Notr Dam u Parizu ponovo će biti otvorena za javnost za bogosluženja i turizam 2024. godine, izjavila je francuska ministrica kulture Rima Abdul Malak tokom posete katedrali.
Katedrala Notr Dam će ponovo biti otvorena za javnost 2024. godine
Foto: Pixabay
Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je u aprilu 2019. godine.
Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspeli su da spasu severni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale. Katedrala je obično primala gotovo 12 miliona posetilaca godišnje.
Malak je istakla da je vlada uverena u otvaranje katedrale do 2024. godine, kada će veliki deo restauratorskih radova biti završen.
 
Ponovno otvaranje popularnog turističkog odredišta tempirano je uz Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, kada se u Francusku očekuje dolazak hiljada posetilaca.
 
Restauracija i izgradnja Notre Dama koja košta 850 miliona evra i obuhvata tri faze. Završena je prva faza čišćenja, te osiguranje stabilnosti objekta. Druga faza koja uključuje radove na ramovima i krovovima, te rekonstrukciju kule počeće krajem leta, dok će treća faza obuhvatati spoljnu rekonstrukciju.
 
Katedrala Notre Dam poznata je širom sveta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svetsku arhitekturu. Zgrada datira još iz 12. vijeka i poznata je po klasičnom književnom djelu Victora Igoa "Zvonar bogorodičine crkve u Parizu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin