Znaci koji ukazuju da će pući guma automobila

Prenizak pritisak vazduha u gumama obično je najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).
Znaci koji ukazuju da će pući guma automobila
Foto: Pixabay
Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla takođe mogu da oštete gumu i postepeno je ispumpaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina.
Kako možete da primetite oštećenje gume?
Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 odsto. Tada vožnja više nije sigurna.
 
Pre "velikog praska" obično postoje neki znaci, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče ulevo ili udesno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se.
 
Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može prouzrokovati proklizavanje zadnjeg dela.
  • Ns

    08.08.2022 09:01
    @hm
    Sve potvrdjujem!
    Polagao sam vozački 1982 prvi čas vožnje je bio: menjanje gume, provera pritiska, otvori haubu, zamena svećica, platina, čišćenje karburatora, provera ulja, tečnosti...
    Ovo sve je danas, osim guma, misaona imenica, otvoriš haubu i blejiš... Samo treba imati uvek kod sebe broj šlep službe!
  • Hm

    08.08.2022 08:32
    Problem
    Osnovne stvari poput provera guma ne uce u autoškoli. Osluškivanje motora je isto bitno. Ukljuci se muzika i teraj Miško! Auto škola bi mogla uvrstiti cas za osnovno poznavanje auta. Dici haubu npr. i videti šta gde stoji, osnovne stvari.
  • Slucajni Prolaznik

    08.08.2022 08:30
    Vozio sam auto celu sezonu sa srafom 4x30, nije bezao pritisak i vozio sam bez problema. Primetio sam ga kad sam menjao gume na zimske. Isto tako mi se desilo da se preko noci skroz isprazni guma zbog iglice. Sve gume su bile ispod 5 god starosti. Nema tu nekog pravila, nego kako ti se potrefi.
    Slazem se da treba proveravati pritisak, ali treba tu jos sto sta, pogotovo u glavama. A tekst mi deluje da je trebao da napise ko je zakasnio na posao. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.