Stigla prognoza za jesen: Biće još toplotnih talasa, moguće je i stvaranje "medikejna"

Meteorolozi servisa Accuweather objavili su dugoročnu prognozu za jesen, a kako kažu, prelaz s leta na jesen možda neće biti primetan mnogim Evropljanima.
Stigla prognoza za jesen: Biće još toplotnih talasa, moguće je i stvaranje "medikejna"
Foto: Pixabay
Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uslova jesenje sezone događati nad jugoistočnim delovima evropskog kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana, prenosi Danas.
Viši meteorolog koji godinama prognozira vreme širom Evrope, Tajler Rojs, očekuje da će tokom rane jeseni biti nekoliko toplotnih talasa pre nego što dođu promene u vremenskom obrascu.
 
"Uopšteno, sezona će biti topla i biće to spor prelaz prema normalnim temperaturama", rekao je Rojs.
 
Meteorolozi kažu da će veliki znak u ovom delu Evrope biti kako neobično tople vode Sredozemnog mora utiču na olujne sisteme koji prelaze ovu zonu.
Pune implikacije o tome šta će mediteranske vode, koje su toplije od ostalih, značiti za vremenske prilike u ovom delu Evrope tek treba da budu utvrđene. Međutim, prognostičari razmišljaju o jednoj mogućnosti.
 
"Ova bi područja mogla zabeležiti porast padavina do druge polovine sezone. Ako se nastavi natprosečno toplo vreme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tokom sezone formira medikejn", kaže Rojs.
 
Izraz "medikejn" kombinacija je reči "Mediteran" i "hurricane" i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Kako je pojasnio, medikejn može da proizvede jake vetrove i jaku kišu.
 
Letnja toplota polako će popuštati svoj stisak u Evropi
 
Zapadna Evropa pretrpela je jedan od najintenzivnijih junskih toplotnih talasa dosad, a vrućina se dodatno pojačala kako je stizao jul.  U srcu leta od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zabeležene su rekordne temperature, piše Accuweather.
 
Očekuje se da će se dominantno područje visokog pritiska, koje je dovelo do ekstremnih toplotnih talasa ovog leta, zadržati tokom barem prvog dela jeseni. To znači da će temperature biti u proseku jedan do dva stepena Celzijusa iznad normalnih nivoa u većem delu zapadne i srednje Evrope.
 
Rojs kaže da će mnoga mesta u Evropi temperature u granicama normale doseći tek u novembru.
 
 
Meteorolozi portala Accuweather-a kažu i da izgledi za raširene padavine, koje bi sprečile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene, nisu obećavajući.
 
Vreme suše će biti uobičajeno u zoni od Pirinejskog poluostrva do Francuske, Italije, pa čak i na severu do južnih delova Ujedinjenog Kraljevstva, kažu prognostičari.
 
Dugotrajna suša nastaviće da stvara probleme u pogledu snabdevanja hranom i vodom, kao i s prevozom robe širom Evrope zbog znatno niskih vodostaja reka. Poljoprivreda će takođe pretrpeti težak udarac.
 
Usred najgore suše u 70 godina sliv reke Po u Italiji mogao bi da se "pretvori u pustinju", a očekuje se da će se suša nastaviti ove jeseni, prema Rojsu.
 
I šumski požari su već mesecima problem na ovom području, a meteorolozi očekuju da će kontinuirana suša u septembru i oktobru produžiti ovu opasnost.
 
Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u septembru i početkom oktobra na jugu, verovatno će se nastaviti i tokom jeseni, objasnio je viši meteorolog Alan Repert. Područja koja će biti pošteđena povećanog rizika od požara biće malo na celom kontinentu, naročito u ranu jesen, ali, kako je istakla meteorološkinja Alisa Smitmajer, postoji jedna regija koja bi mogla imati manji rizik od šumskih požara.
 
"U baltičkim zemljama palo je više padavina u proteklih nekoliko meseci nego u većem delu ostatka Evrope. Što se tiče šumskih požara, u poređenju s ostatkom kontinenta, to je područje puno sigurnije", rekla je Smitmajer.
Oluje u drugoj polovini jeseni na severu
 
Prognostičari kažu da će biti potrebno vremena da se oluje prošire severnim delom Evrope kao rezultat snažnog područja visokog pritiska za koje se očekuje da će se zadržati ​​tokom prvog dela sezone.
 
Dok bi suša mogla ostati na području Londona i Oksforda u Engleskoj, u drugom delu jeseni u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva moguće su učestalije oluje, kao i u delovima Irske i Norveške. Ta područja će biti pogođena češćim kišama, a temperature bi mogle pasti na nivo niže od proseka.
 
"Svi hladni udari tokom druge polovine jeseni biće više na severu, gde će oluje biti češće u kasnoj sezoni", rekao je Rojs, dodajući da bi se do kraja novembra olujni, hladni uzorak mogao proširiti na Englesku i Baltik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin