Stotine pisaca čitaće Ruždijeve knjige na ulici u Njujorku

Stotine pisaca okupiće se u petak ujutru u Njujorku kako bi čitali delove iz knjiga Salmana Ruždija, podsećajući tako i na događaj koji je održan kada je protiv tog književnika izdata fatva, još 1989.

Među piscima koji će učestvovati u ovom događaju "Podrška Salmanu" biće i Pol Oster, Tina Braun, Kiran Desai, Amanda Forman, prenosi N1.

Oni će se okupiti na stepeništu Javne biblioteke Njujorka u 11 sati, nedelju dana nakon što je Ruždi napadnut u državi Njujork.

Pisac se trenutno oporavlja u bolnici. On je zadobio teške povrede, nakon deset uboda nožem, od kojih ima oštećenja jetre i nerava oka i ruke. 
 
Ruždijev sin Zafar rekao je da pisac može da govori i da je "njegov uobičajeni prkosni smisao za humor i dalje netaknut".
 
Događaj su organizovali pisci iz udruženja PEN Amerika, Javna biblioteka Njujorka, Ruždijev izdavač Penguin Random House i House of SpeakEasy. 
 
Događaj će se prenositi i na društvenim mrežama.
 
Organizatori su pozvali one koji ne mogu da prisustvuju da pokažu svoju podršku i organizuju slične događaje u svojim mestima, a korisnike društvenih mreža da objavljuju snimke čitanja Ruždijevih tekstova sa heštegom #StandWithSalman.
 
Događaj je organizovan po uzoru na javno čitanje "Satanskih stihova" održano još 1989. godine, nekoliko dana pošto je objavljena fatva protiv Ruždija, kojem je prisustvovalo više od 3.000 ljudi.
  • pismen

    19.08.2022 11:56
    hrabro, kad bi se salili
    hajde neka citaju javno neke clanke sa sajta RT, kad su za slobodu govora i kad su toliko hrabri...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin