Najstarije automobile u EU voze Litvanci i Rumuni, a najnovije stanovnici Luksemburga

Najveći udeo najnovijih putničkih automobila starosti od dve godine i manje među državama članicama Evropske unije krajem 2020. godine registrovan je u Luksemburgu, gde ih ima oko 22 odsto.
Najstarije automobile u EU voze Litvanci i Rumuni, a najnovije stanovnici Luksemburga
Foto: Pixabay
To pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Dodaje se da nakon Luksemburga slede Francuska, Austrija, Irska, Belgija i Švedska, koje imaju između 16 i 17 procenata najnovijih putničkih vozila od ukupnog broja automobila, piše Biznis.rs
Na domaćim putevima putnička vozila, prema poslednjim dostupnim podacima, u proseku imaju 17 godina.
Takođe, najveći udeo putničkih automobila starosti od dve do pet godina zabeležen je u Luksemburgu i Irskoj (po 28 odsto) i u Belgiji (24 procenata).
 
S druge strane, najveći udeo najstarijih putničkih automobila (20 godina i više) evidentiran je u Poljskoj (40 odsto), Estoniji (33 procenta) i Finskoj (28 odsto).
 
Kada se kombinuju dve najstarije kategorije vozila, najveći udeo putničkih automobila starijih od 10 godina registrovan je u Litvaniji (81 procenat), zatim u Rumuniji (80 odsto) i Poljskoj (78 procenata).
 
Ovo je u potpunoj suprotnosti sa Luksemburgom u kojem ima svega 24 odsto starijih vozila, Irskom (29 procenata) i Belgijom (32 odsto), gde ih ima manje od jedne trećine svih putničkih vozila.
Takođe, iz Eurostata napominju da nema podataka za Bugarsku, Grčku, Slovačku i Island.
 
"Poslednjih godina, razne zemlje su nudile programe koji podržavaju kupovinu novih automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, dok su stari automobili vlasnika rashodovani. Opšti cilj ovih programa je obnova putničkog voznog parka automobilima sa nižim emisijama štetnih gasova, uz istovremeno stimulisanje privrede", naglašeno je u izveštaju Eurostata.
 
Međutim, kako se dodaje, obnavljanje voznih parkova otežano je restrikcijama u vezi sa pandemijom korona virusa i prekidima u lancu snabdevanja.
  • pera nevera

    22.08.2022 12:14
    Sreća pa nismo u EU,opet bi smo bili prvi u nečemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin