Stručnjaci: Muškarcima zabraniti vožnju do 21. godine

Nekolicina stručnjaka za sigurnost na putevima u australijskoj državi Novi Južni Vels tvrdi da bi muškarcima trebalo zabraniti dobijanje vozačke dozvole do 21. godine.
Stručnjaci: Muškarcima zabraniti vožnju do 21. godine
Foto: Pixabay
Predlog je upućen vladi Novog Južnog Velsa i ističe da je potrebno učiniti više kako bi se smanjio broj smrtnih slučajeva na putevima kroz veći fokus na mlade vozače, posebno mlade muškarce.
Profesor emeritus i predsednica Australijskog koledža za saobraćajnu bezbednost En Vilijamson primetila je da su vozači mlađi od 25 godina u Novom Južnom Velsu odgovorni za gotovo 25 odsto udesa, uprkos tome što čine samo 15 odsto vozača u državi. Zato kaže da je potrebno učiniti više kako bi se smanjile nesreće postavljanjem većih ograničenja za mlade vozače.
"Nije da nadležna tela za puteve i donosioci odluka nisu svesni da postoje brojna ograničenja za neiskusne i mlade vozače početnike... ali to nije dovoljno. To očito nije dovoljno. Mladi muškarci možda bi trebalo da imaju 21 ili 22 godine pre nego što dobiju dozvolu. Ovo su vrlo kontroverzna razmišljanja, ali sve su to stvari o kojima treba razmisliti", rekla je Vilijamson.
 
Za sada nema naznaka da vlada Novog Južnog Velsa ozbiljno razmatra tako značajnu promenu svog sistema izdavanja dozvola.
 
Ipak, premijer ove države zatražio je savet o ograničavanju broja putnika koji mogu biti u automobilu s mladim vozačem sve dok imaju ograničenu dozvolu s početničkim tablicama.
  • Maki Merc

    28.09.2022 04:17
    Podržavam
    Super ideja, mogli bi i mi tako. Ali zašto se zaustaviti na tome? Novosađankama i Novosađanima zabraniti najmanje do 35, odnosno 45. I to samo po suvom vremenu.
  • Diskriminacija

    27.09.2022 23:37
    Ma nemoj
    Mene od kad na pesackom ne propuste vozači u 8 od 10 slučajeva su zene i to naprave neke face da se nista nije ni desilo iako su me opazile i samo udri po gasu a miskraci,barem vecina se po vozačkoj etici izvini!!!!
  • VV NS

    27.09.2022 17:00
    A
    Onda isto tako treba zabraniti bilo kakvo angažovanje osoba do 21 godine u vojne svrhe.
    Ako nisu dovoljno odrasli da voze, onda nisu ni da nose oružje!
    Neka ratuju političari!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.