Engleski gradovi uvode kamere koje će loviti prebučne vozače

Grad Bredford na severu Engleske je prvi grad koji će uvesti tzv. "zvučne kamere", koje će hvatati bučne vozače, odnosno vozače s prebučnim vozilima koji se neodgovorno ponašaju.
Engleski gradovi uvode kamere koje će loviti prebučne vozače
Foto: Pixabay
U naredna dva meseca kamere će se proširiti i na Birmingem, Bristol i Veliki Jarmut. 
U pitanju je probni period od dva meseca tokom kog će biti praćena njihova efikasnost i potom urađena procena isplativosti novih ulaganja. Već sada je vrlo verovatno kako će projekat dobiti pozitivnu ocenu, a potom će početi postavljanje kamera u drugim britanskim gradovima. 
Sistem funkcioniše tako što se u problematična područja postave mikrofoni koji detektuju buku. U slučaju da je buka iznad dopuštene, automatski se aktivira kamera i snima sporno vozilo, uključujući registarsku tablicu. Vlasnik kroz nekoliko dana dobija kaznu na kućnu adresu. 
 
Britanska vlada će u ove sisteme uložiti 300.000 funti. Procenjuje se kako zagađenje bukom uzrokuje stres i brojne bolesti i košta državu oko 10 milijardi funti u izgubljenoj produktivnosti.  
 
"Nove kamere pomoći će policiji u borbi protiv onih koji krše zakonska ograničenja buke ili koriste nezakonito modifikovane izduvne sisteme za stvaranje preterane buke. Blisko ćemo sarađivati s lokalnim vlastima i policijom kako bismo podelili sva otkrića i nadam se da će ova tehnologija otvoriti put tišim, mirnijim ulicama širom zemlje", izjavila je državna sekretarka za saobraćaj En-Mari Treveljan.
 
Sličan sistem odnedavno je instaliran u Njujork, a u Evropi ga ima u nekoliko francuskih gradova.
  • Tihi

    20.10.2022 09:30
    Bulevar Oslobodjenja
    Ovo treba probati na raskrsnici kod NIS-a, narocito u pravcu preko mosta ka Miseluku. Garantovano stabilna dnevna zarada za MUP ( cak su i na licu mesta sa kancelarijama! ).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin