Aktivisti u Madridu lepili ruke za Gojine slike, u Amsterdamu blokirali avione

Dve ekološke aktivistkinje zalepile su ruke za dve slike Fransiska Goje u muzeju Prado u Madridu, da bi ukazale na nedelovanje vlasti protiv klimatskog zagrevanja, objavila je španska policija.

Stotine klimatskih aktivista blokirali su privatne avione koji su pokušavali da napuste amsterdamski aerodrom Šiphol uoči sastanka UN o klimi COP27 u Egiptu, javlja AP.

U akciji španskih aktivistkinja nisu oštećene slike, a one su zalepile poruku na kojoj piše "plus 1,5 stepeni Celzijusa" na zidu između dva dela, u ostvrtu na cilj za zagrevanje planete koji je sebi dala međunarodna zajednica.

Aktivistkinje su privedene, objavila je policija.
 
Niz sličnih akcija sproveden je poslednjih nedelja u Evropi, a svet umetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.
 
 
Aktivisti Grinpisa i Pobune za izumiranje sedeli su u Amsterdamu oko privatnih aviona kako bi ih sprečili da odu, a drugi su se vozili biciklima oko aviona.
 
Dejvi Zloč iz Grinpis Holandije rekao je da aktivisti žele "manje letova, više vozova i zabranu nepotrebnih letova na kratkim razdaljinama i privatnih aviona".
 
Vojna policija je saopštila da je uhapsila jedan broj demonstranata, jer su neovlašćeno boravili na aerodromu.
 
Odgovarajući u petak na otvoreno pismo Grinpisa, novi izvršni direktor aerodroma Šiphol Rud Sondag rekao je da aerodrom cilja na "aerodrome bez emisija do 2030. godine i neto klimatski neutralnu avijaciju do 2050. godine".
 
Više od 120 svetskih lidera prisustvovaće od nedelje ovogodišnjim pregovorima UN o klimi u letovalištu Šarm el Šeik na Crvenom moru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.