Da li i vas zaslepljuju LED svetla na automobilima?

Automobilska prednja svetla predstavljaju značajan bezbednosni rizik u vožnji jer se hiljade vozača žale da su zaslepljeni ili ometeni za upravljačem svog automobila.
Da li i vas zaslepljuju LED svetla na automobilima?
Foto: Pixabay
Istraživanje Kraljevskog auto-kluba iz Velike Britanije (RAC) pokazalo je da 89 odsto od 2.700 vozača misli da su neka ili većina prednjih svetala previše blještava, odnosno da su bili privremeno zaslepljeni prednjim svetlima drugih automobila na putu.
Čak 63 odsto učesnika u saobraćaju izjavilo je da im se to događa u poslednjih godinu ili dve, a 23 odsto tvrdi da imaju problem mnogo duže. Na ovaj fenomen čak se više žale mladi vozači, što isključuje probleme sa vidom starijih vozača.
Čini se da i moderna LED tehnologija prednjih svetala takođe može igrati ulogu jer ljudsko oko reaguje na takozvano "plavo svetlo" LED lampica drugačije od žućkastog svetla konvencionalnih halogenih prednjih svetala.
 
Oko 65 odsto vozača reklo je da im je potrebno između jedne i pet sekundi da jasno vide nakon što su zaslepljeni, a ne treba posebno naglašavati šta to znači za bezbednost saobraćaja. RAC upozorava da bi vozači za to vreme mogli prevaliti više od 40 dužina automobila.
  • LNS

    08.11.2022 08:28
    Svetla u kabini
    Probajte da vozite sa upaljenim svetlom u kabini i videćete da mnogo manje smetaju nadolazeća svetla. Ovo sam čitao pre par godina i stvarno radi posao.
  • Pera

    07.11.2022 16:17
    Cesto mi amblenduju ali nema manuelnog podesavanja, pisano i distributeru i servisu , nemoze kazu nista da urade, najveci problem pravim nizim autima. Mislim da globalno treba da se pozabave time jer je vise od neprijatnog, opasno je po zivot.
  • Мића

    07.11.2022 13:27
    Правда
    ПРАВДА ЗА Х ЛЕДОВЕ

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".