Japanci na toalet papir štampaju poruke da odvrate mlade od samoubistva

Toalet papir sa porukama koje imaju za cilj prevenciju samoubistva među mladima nedavno je uveden na univerzitetima u japanskoj prefekturi Jamanasi zapadno od Tokija.
Japanci na toalet papir štampaju poruke da odvrate mlade od samoubistva
Foto: Pixabay
"Dragi Vi, koji prolazite teške dane praveći se da je sve dobro", ispisano je plavim slovima na belom papiru, ili: "Ne moraš nam sve ispričati... ali zašto ne samo malo?"
Uz takve poruke, koje je sastavio stručnjak za mentalno zdravlje i koje prate brojevi telefona za prevenciju suicida, nalaze se i umirujuće slike poput sklupčane mačke.
Vlasti su prošli mesec podelile 6.000 rolni takvog papira na 12 lokalnih univerziteta.
 
"Sami ste u toaletu. Mislimo da vam u takvim trenucima na um mogu pasti anksiozne misli", objasnio je za AFP funkcioner Keniči Mijazava.
 
Kao i u mnogim drugim zemljama, u Japanu je zabeležen skok broja samoubistava tokom pandemije kovida19, koja je, između ostalog, povećala izolovanost ljudi.
 
U Japanu je 2020. skoro 500 dece i adolescenata počinilo samoubistvo, što je nacionalni rekord i skoro dvostruko više nego 2016. godine, po podacima japanskog ministarstva zdravlja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin