Belgija prva zemlja EU koja je zvanično uvela četvorodnevnu radnu nedelju

Radnici u Belgiji sada imaju pravo na četvorodnevnu sedmicu - ali oni koji to koriste neće raditi manje.
Belgija prva zemlja EU koja je zvanično uvela četvorodnevnu radnu nedelju
Foto: Pixabay
Uredba, koju je belgijska vlada izradila u februaru ove godine, stupila je na snagu ove nedelje. Međutim, belgijski radnici će i dalje da rade istu količinu sati tokom nedelje.
Time je Belgija prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zvanično uvela četvorodnevnu radnu nedelju kao opciju za svoje radnike.
Belgijska četvorodnevna radna nedelja se razlikuje od većine ostalih četvorodnevnih radnih nedelja uvedenih u zemljama poput Velike Britanije i SAD. Svi zaposleni u Belgiji, bilo da rade u javnom ili privatnom sektoru, imaće izbor da rade devet i po sati dnevno tokom četiri dana, ili osam sati dnevno tokom pet dana.
 
To znači da će u suštini zadržati isti broj radnih sati, ali će imati slobodu da odluče da koriste duže radne dane samo četiri dana u nedelji. Premijer zemlje Aleksandar de Kru je najavio novi paket mera za zapošljavanje u februaru, kada je rekao da se nada da će četvorodnevna radna nedelja učiniti rigidno belgijsko tržište rada malo fleksibilnijim.
 
"Iza nas su dve teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da ljudi i preduzeća budu jači", rekao je on.
 
De Kru je takođe dodao da bi novi model trebalo da stvori dinamičniju ekonomiju.
 
"Cilj je da se ljudima i kompanijama da više slobode za organizaciju svog vremena. Ako uporedite našu zemlju sa drugima, često ćete videti da smo daleko manje dinamični", istakao je.
 
Međutim, prema lokalnim medijima, poslodavci i zaposleni baš i ne pozdravljaju ovu novu opciju. Kompanije strahuju da bi nova "sažeta" radna nedelja mogla da donese organizacione probleme, dok sindikati strahuju da će to jednostavno značiti veće opterećenje za zaposlene u ostatku nedelje.
 
U Velikoj Britaniji sada se testira mogućnost četvorodnevne nedelje, gde radnici rade 20 odsto manje za istu platu. Oko 70 britanskih kompanija i više od 3.300 zaposlenih prijavilo se do sada za program, koji se završava krajem meseca. Slični programi su raspoređeni u Irskoj, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.
  • Duško

    24.11.2022 10:09
    Sestodnevna radna nedelja
    Kod nas će se uvesti sestodnevna radna nedelja za istu platu, kao petodnevna
  • LoLa

    24.11.2022 07:44
    Kod nas
    Može i 6 dana po 10-12 sati
  • Marko

    23.11.2022 14:16
    Podrska
    Svaka cast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".