Italijanski gradić nudi 30.000 evra da se doselite u njega: Naravno - uz uslov

Još jedan italijanski grad najavio je da će platiti ljudima koji se tamo presele, u pokušaju da poveća broj stanovnika koji je sve manji.
Grad Preziče, u regiji Apulija u Italiji, mami nove stanovnike obećanjem novčane naknade do 30.000 evra - iako, kao i uvek, postoje obaveze. Oni koji prihvate ponudu moraju tim novcem kupiti praznu nekretninu i renovirati je.
Kao i drugi gradovi i sela širom Italije, Preziče ima brojne napuštene kuće u različitim stanjima zapuštenosti. Grad ih prodaje za oko 25.000 evra.
"Postoji mnogo praznih kuća u istorijskom centru izgrađenih pre 1991. godine koje bismo želeli da vidimo s novim stanovnicima", rekao je lokalni većnik Alfredo Palese za CNN.
 
"Ponudićemo do 30.000 evra ljudima koji žele da se ovde dosele i kupe jedan od ovih napuštenih stanova. Ukupna sredstva biće podeljena na dva dela: delom će ići u kupovinu stare kuće, a delom u njeno preuređenje, ako bude potrebno. Šteta je svedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umetnosti polako prazne", rekao je Palese.
 
Dok se detalji još razrađuju, plan je da projekat bude pokrenut u narednih nekoliko nedelja na gradskoj veb stranici.
 
Preziče se nalazi u južnom delu regije Apulija, koja je poslednja u dugom nizu ruralnih italijanskih zajednica koje nastoje da privuku nove stanovnike novčanim podsticajima.
 
Pravila se razlikuju od grada do grada, ali obično se potencijalni kandidati moraju obavezati da će platiti renoviranje doma i završetak radova u određenom vremenskom roku - često tri godine - i da ga koriste kao svoje primarno prebivalište.
  • Pa

    29.11.2022 22:45
    I šta ćemo sa razlozima što su Korleoni i njima slični morali da pobegnu iz ovakvih malih sela?
  • Сеновић

    27.11.2022 18:08
    Село да! Али до 7 км од града. То је престиж. Те недођији по Италији су прелепе да се посете, преноћи две три вечери и оде. Исто и Француска. Много сам их обишао. Фантастично за снимање филмова. Рустика, историја, ....
  • Miki

    27.11.2022 11:36
    Miki
    Moj deda je uvek govorio da mije bilo dobro na selu nebi pobegao u grad! I uvek hvali selo ali zivi u hradu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.