Na sto godina od rođenja čuvenog Duška Radovića njegov spomenik stoji obezglavljen

Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu.
Dan njegovog rođenja Nišlije su dočekale sa polomljenim spomenikom, koji je posvećen ovom čuvenom srpskom pesniku, piscu, novinaru, aforističaru i tv uredniku.

Više puta su Niške vesti ukazivale na to da je spomenik Dušku Radoviću polomljen, ali i dalje nema pomaka kada je njegova popravka u pitanju. Tako je ovaj čuveni pesnik, kojeg slavi čitava Srbija, ovaj dan dočekao "obezglavljen", piše ovaj portal.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu Dušan Andrejević kaže da zavod nije obavešten o tome šta se dogodilo sa bistom, ali nije ni trebalo jer biste nisu zavedene kao zaštićeno kulturno dobro. One su po Zakonu iz 2015. godine pod zaštitom lokalne samouprave.
 
U Policijskoj upravi u Nišu ovom portalu su rekli da su imali prijavu građana da nedostaje deo biste, ali je ustanovljeno da je samo pala iza postolja, da nije ukradena, niti je neko oborio.
 
 
Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika Niš, ali je nadležnost grada da je vrati na postolje. Prema objavi sa Fejsbuk stranice ovog portala, biste Duška Radovića nema još od letos.
 
Ovaj rođeni Nišlija, bio je glavni i odgovorni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe", a 1975. godine, postao je urednik Studija B.
 
Prva emisija na Studiju B, bila je je "Beograde dobro jutro", koja je počela da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mesto. Pisao je scenario i tekst za dečiju televizijsku emisiju "Na slovo na slovo".
 
Dobitnik je naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.
 
Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom. Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića.
 
Povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, objavljena je i monografija "100 godina Duška Radovića".
  • Slobodan

    30.11.2022 07:26
    srpska posla
    mural ratnog zlocinca cuva policija i privatna milicija da ga neko ne okreci jajima, a bista sedi u podrumu.
    sramota
  • Tuta

    30.11.2022 06:45
    Sramota za jedan narod da veliča i čuva murale nekih tamo vojnika, a pesnike ne poštuje.
  • Ahab

    29.11.2022 23:40
    Srbijanci...
    I ispod nokta bi uzeli, samo da je džabe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin