Studija: Četvorodnevna nedelja se pokazala dobrom i po zaposlene i po šefove

Nakon šest meseci testiranja četvorodnevne radne nedelje s punom platom, svi zaposleni u studiji pozitivno su ocenili koncept, dok su njihovi šefovi bili zadovoljni povećanom produktivnošću.
Studija: Četvorodnevna nedelja se pokazala dobrom i po zaposlene i po šefove
Foto: Pixabay
Evaluacija projekta "Četvorodnevna nedelja", objavljena u sredu, pokazala je da bi 97 odsto od oko 500 ispitanika želelo da zadrži skraćenu radnu nedelju.
Zapravo, dodatni slobodan dan bio je toliko popularan da je 70 odsto učesnika reklo da bi im trebala velika povišica plate da se vrate na 40-satnu radnu nedelju.
"Četvorodnevna nedelja preobrazila je naše poslovanje i naše ljude. Osoblje je fokusiranije, angažovanije i predanije, što nam pomaže da ostvarimo svoje ciljeve bolje nego pre", rekao je učesnik ispitivanja Džon Liland, glavni strateški direktor na platformi za finansiranje Kickstarter.
 
U projektu, koji su vodili istraživači iz Bostona, Kembridža i Dablina, učestvovalo je više od 30 kompanija s ukupno oko 900 zaposlenih, a uključivao je IT firme, gastronomiju, konsultantske i građevinske firme.
 
Prema istraživanju, dve trećine kompanija namerava da zadrži četvorodnevnu radnu nedelju s punom platom nakon test faze, dok su ostale tome sklone ili su još neodlučne.
 
Nijedna kompanija nije rekla da će se definitivno vratiti na petodnevnu radnu nedelju.
 
Smanjenje radnog vremena nije rezultiralo nikakvim smanjenjem produktivnosti, kažu autori studije, jer su kompanije jednostavno učinile svoje radne procese efikasnijim: tokom šest meseci prodaja preduzeća porasla je u proseku za osam odsto, a u poređenju s istim periodom prošle godine za čak 38 odsto.
 
"Fizičko i mentalno zdravlje takođe se poboljšalo, zajedno sa zadovoljstvom u više područja života, što bi moglo biti povezano s boljim spavanjem i više fizičke aktivnosti", rekao je Ven Fan, istraživač sa koledža u Bostonu.
 
Druge zemlje takođe eksperimentišu s četvorodnevnom radnom nedeljom, uključujući Britaniju, Island i Belgiju.
 
Neke nemačke firme takođe testiraju slične modele.
  • ///

    05.12.2022 15:46
    Ovde je taj nivo igrice predjen odavno, pokazalo se da je moguć.
    Mislim na državna preduzeća.
    Posto smo prešli igricu, apladovan je novi nivo. E,tu se igramo.
  • Bojan

    04.12.2022 22:02
    Napredna Srbija
    Od kad to sljaka u nasim JP i JKP , mi smo odavno u tom rezimu cak smo i napredniji rezim uspostavili, da ljudi ni ne dolaze na posao ali su na platnom spisku. EU kaska za nama u ovom segmentu dobrano,paceri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin