VIDEO: Šta nudi parking mesto koje košta 750.000 dolara?

U velikim gradovima sve je teže naći parking mesto pa im cene idu u nebo.
VIDEO: Šta nudi parking mesto koje košta 750.000 dolara?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Najbolji primjer je Njujork, tačnije Menhetn, gde se parking mesto plaća i do 750.000, a mesečni najam je redovno preko 1.000 dolara. 
Traže se nova rešenja kojima bi se optimizovalo to malo preostalog prostora, a kao jedna od mogućnosti nude se robotizovana parking mesta. 
Kod takvih u potpunosti automatizovanih sistema za smeštaj automobila dodatno se štedi prostor jer nema klasičnih rampi i voznih traka, već je celokupan proces parkiranja vozila automatizovan i odvija se unapred definisanim rutama. Vlasnik automobil ostavlja na označenom mestu i pritiskom dugmeta vozilo ulazi u proces. 
 
Kamere prvo proveravaju da li su sva vrata i gepek zatvoreni. Potom vozilo odlazi na predviđeno mesto. U slučaju da korisniku treba automobil, do dolaska vozila na mesto za preuzimanje čeka oko dva minuta. Pritom vozilo već stiže okrenuto za 180 stepeni. 
 
Prema izveštaju CNBC-ja, cene ovakvih parking mesta kreću se od minimalno 300.000 pa sve do 595.000 dolara, u zavisnosti od pozicije. Pritom vlasnik mora da plati i trošak održavanja od čak 150 dolara mesečno. Ako se, pak, radi o električnom automobilu, nudi se i punjač, ali to će stajati dodatnih 50.000 dolara.
 
 
"Koliko god ludo zvučalo, 300.000 dolara za parking mesto smatra se razumnom cenom u Njujorku", rekla je za CNBC Senada Adzem, broker za nekretnine u kompaniji "Douglas Elliman".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin