Automatsko kočenje u većini novih automobila u SAD

Petnaest proizvođača u SAD je ove godine uvelo u skoro sva svoja nova putnička vozila uređaje za spasonosno automatsko kočenje u slučaju nužde.
Automatsko kočenje u većini novih automobila u SAD
Foto: Pixabay
Sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde može otkriti predmete na putu i ​​zaustaviti ili usporiti vozilo, sprečavajući sudar ili ga učiniti manje teškim.
Institut za osiguranje bezbednosti na putevima (Insurance Institute for Highway Safety, IIHS) kaže da ti sistemi da bi bili odobreni, moraju da dobiju naprednu ocenu Instituta, usporavajući vozilo za najmanje 16 kilometara na čas tokom testa pri brzinama od 20 ili 30 kilometara na čas.
IIHS računa da će se time sprečiti 42.000 sudara i 20.000 povreda do 2025. godine. Istraživanje tog instituta je pokazalo da je već upola manji broj naletanja odpozadi onih vozila koja imaju upozorenje na sudar i sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde.
 
Dvadeset proizvođača automobila je u sporazumu s ​​IIHS-om i Nacionalnom administracijom za bezbednost saobraćaja na putevima (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) 2016. obećalo da će ti kočioni sistemi postati standardni za većinu njihovih novih modela. NHTSA, agencija američke vlade, sada priprema zahtev za ugrađivanje tih sistema u sva nova putfničkim vozilima.
 
Proizvođači vozila su se takođe složili da od septembra 2025. godine sistem za automatsko kočenje u slučaju nužde bude standardna oprema za veća vozila, uglavnom za teške kamione.
 
Te sisteme sada imaju skoro sva nova putnička vozila u SAD koja proizvode Audi, BMW, Ford/Linkoln, Honda/Akura, Hjundai/Genesis, Mazda, Mercedes-Benz, Micubiši, Nisan/Infiniti, Stellantis, Subaru, Tesla, Tojota/Leksus, Folksvagen i Volvo.
 
Do 31. avgusta 2023, kada se završava tekuća godina ovogodišnjih modela, obećanje o ugrađivanju sistema za automatsko kočenje u slučaju nužde u većinu svojih vozila mora da ispuni preostalih pet kompanija: Dženeral Motors, Porše, Jaguar/Lend Rover, Kia i Maserati.
 
Dženeral Motors (GM), po prodaji vodeći proizvođač automobila u SAD, izvestio je da 73 odsto njegovih modela ima tu tehnologiju ove godine, a da će 98 odsto dostići do kraja avgusta iduće godine, ako ne bude problema u lancu snabdevanja delovima za ugradnju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin