FOTO: Klimatski aktivisti odsekli vrh božićne jelke kod Brandenburške kapije u Berlinu

Klimatski aktivsti grupe "Poslednja generacija" odsekli su vrh božićne jelke koja je postavljena ispred Brandenburške kapije u Berlinu, glavnom gradu Nemačke.
FOTO: Klimatski aktivisti odsekli vrh božićne jelke kod Brandenburške kapije u Berlinu
Foto: Beta/AP
Grupa je saopštila da su njeni članovi iskoristili hidrauličnu dizalicu kako bi testerom odrezali dva metra sa vrha drveta ukupne visine 15 metara, te da su okačili transparent sa natpisom "Ovo je samo vrh božićne jelke".
Nemačka policija potvrdila je izveštaje o incidentu, piše AP.
 
"Poslednja generacija" navela je u saopštenju da je cilj bio da se istakne da Nemačka za sada vidi samo "vrh" klimatske katastrofe koja se dešava širom sveta.
 
 
U saopštenju se poziva vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca da učini više u borbi protiv globalnog zagrevanja.
 
Grupa je skrenula na sebe pažnju, ali i ljutnju u poslednjih nekoliko meseci direktnim postupcima, uključujući blokiranje važnih puteva i bacanje hrane na čuvene slike.
 
 
Kritikujući ovakav protest, Šolc je pozvao aktiviste da, umesto ovakvih postupaka, "pokažu malo kreativnosti".
  • Pera

    22.12.2022 09:47
    3N
    Kakve ti veze imas Branko sa berlinom i tim aktivistima koji se vrte po nemackoj i evropi pa da te je strah ?!
  • Branko

    21.12.2022 13:27
    Bez obzira na njihove motive, meni su se zgadili sa svojim destruktivnim radikalizmom i sa tim negativnim porivom da sve pokvare ili uniste. Zasto ne rade i ne deluju pozitivno? Imam utisak da uskoro, kao sledeci korak, slede otmice, atentati i diverzije i priznajem da ti ljudi pocinju da me plase jednako kao i islamski militanti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin