Jelka u Berlinu ponovo svetli nakon što su klimatski aktivisti odsekli vrh

Berlinska novogodišnja jelka na Brandenburškoj kapiji ponovno sija, nakon što su joj aktivisti dan ranije odsekli vrh.
Jelka u Berlinu ponovo svetli nakon što su klimatski aktivisti odsekli vrh
Foto: Beta/AP
"Sve opet lepo funkcioniše", rekao je Frančesko Mazun, portparol organizatora.
U sredu uveče jelka je bila u mraku jer su joj aktivisti klimatskog pokreta "Poslednja generacija" odsekli vrh, kako bi upozorili da su ljudi svesni samo "vrha klimatske katastrofe". Fotografi su snimili policajce koji su posmatrali akciju i pritom nisu uopšte intervenisali. Portparol je rekao za lokalni radio rbb24 da su mislili da aktivisti izvode samo rutinski posao na 15 metara visokom stablu.
Nije još uvek izneta nikakva procena štete, rekao je Mazun. Policija je objavila da je privela tri osobe i da istražuje akciju kao nanošenje štete na imovini. 
 
Područja oko Brandenburške kapije je bezbednosno osetljivo područje zbog nekoliko ambasada koje se nalaze u blizini (francusko, SAD-a i Velike Britanije) i pod stalnom je kontrolom policije.
 
Klimatski aktivisti poslednjih meseci izazivaju pažnju, a često i ljutnju javnosti akcijama poput lepljenja za asfalt, blokiranja saobraćaja i bacanja boja i namirnica na umetnine u muzejima, nastojeći na taj način da upozore da treba radikalno menjati politiku u pogledu klime.
 
Nedavno su na aerodromima u Minhenu i Berlinu pokušali da zaustave avio saobraćaj i skrenu pažnju na svoje poruke o pretnji klimatskih promena.
  • Jadno drvo

    23.12.2022 20:50
    Jadna jelka,svakako su je sasekli sa svih stana, samo zato što je lepo drvo. Nema kraja ljudskoj gluposti.
    Ideja za zelene aktiviste: vežite se za novogodišnji jelke i sprečite uništenje miliona stabala širom sveta, svake godine.
    Seča novogodišnjih stabala svakako nije u duhu zelenih ideja.
  • Zemlja čudesa

    23.12.2022 13:21
    Ovo svakako ima više smisla od gađanja umetničkih dela farbom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin