Objavljeno koje su zemlje najsrećnije za život i gde je tu Srbija

Finska je ponovo najsrećnija zemlja za život na svetu, čime je odbranila titulu četvrti put zaredom, s ukupnom ocenom od 7.842 boda.
Objavljeno koje su zemlje najsrećnije za život i gde je tu Srbija
Foto: Pixabay
Srbija se našla na 47. mestu, od ukupno 149 zemalja.
Na listi najsrećnijih zemalja koju svake godine sastavlja World Happiness Report, Finska je i u 2022. osvojila prvo mesto kao zemlja u kojoj ljudi najbolje žive. Posebno se ističe njihova sposobnost da usklade politiku s opštim osećajem blagostanja.
Prvih sedam najsrećnijih zemalja na svetu su sve zemlje severne Evrope. Nakon Finske slede Danska sa 7.620, Švajcarska sa 7.571, Island sa 7.554, Holandija sa 7.464, Norveška sa 7.392 i Švedska sa 7.363 boda.
 
Najmanje srećna zemlja na svetu za život je Avganistan, koji se nalazi na 149. mestu. Ova pozicija se može pripisati niskoj stopi očekivanog životnog veka i niskim stopama bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika.
 
Među poslednjih pet zemalja se nalaze još Zimbabve, Ruanda, Bocvana i Lesoto. 
 
Što se tiče regiona, najbolje plasirana zemlja iz regije je Slovenija na 29. mestu, Hrvatska je na 59 mestu, a Bosna i Hercegovina na 63. mestu. Nakon njih slede Crna Gora i Severna Makedonija na 71, odnosno 92. mestu.
 
Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći efekat u šest kategorija. Kategorije su bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vek. Pored toga, tu su i sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije kao i nivo korupcije.
  • Ssy

    29.12.2022 18:11
    Nije loše, ali...
    Jel 47-mo mesto Srbije poklon za Novu godinu i Božić?
  • Zemlja čudesa

    29.12.2022 08:36
    Sunce ti žareno, kako li tek beže iz onih 100+ država?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin