Bolja higijena u najavi: Njujorški metro dobija sistem za detekciju urina

Njujorški metro, jedan od najstarijih i najvećih sistema javnog prevoza na svetu, trebalo bi da reši svoj veliki problem - urin u liftovima metro stanica.
Bolja higijena u najavi: Njujorški metro dobija sistem za detekciju urina
Foto: Pixabay

Liftovi će ubuduće biti opremljeni posebnom tehnologijom koja će alarmirati čistače čim liftovi i "vagoni" postanu natopljeni tom tečnošću.

"Tehnologija za detekciju urina upozoravaće naše čistače o potencijalnom nedostatku čistoće u liftovima", rekao je novinarima predsednik njujorškog MTA Rič Dejvi povodom sve učestalijih pritužbi na neprijatan miris koji često dočekuje Njujorčane kada uđu u liftove metro stanica, prenosi Njujork post. 

Sistem, čija je prva linija otvorena 1904. godine, danas zvanično ima 468 stanica s ukupnom dužinom od 1.056 kilometara, od kojih 353 imaju liftove.
 
Njujork nije prva metropola koja pokušava da se izbori s lokvama urina u metrou pre nego što nekome pokvare dan, rekao je Dejvi.
 
Metropolitan Transportation Authority (MTA) najveća je transportna mreža u Severnoj Americi, koju koristi 15,3 miliona ljudi na putu od 5.000 kvadratnih milja oko Njujorka, Long Ajlenda, jugoistočne države Njujork i Konektikata.
 
Zapošljava više od 70.000 radnika. MTA mreža se sastoji od najvećeg broja autobusa u zemlji i više vagona metroa i prigradskih železnica od svih ostalih tranzitnih sistema u SAD zajedno.
 
Sistem je radio 24/7 (izuzev hitnih slučajeva i katastrofa) tokom većeg dela istorije.
 
Tokom pandemije, metro je bio zatvoren preko noći zbog dezinfekcije vozova i stanica.

Teme

metro

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin