Ozonska rupa će za dvadeset godina biti zaceljena iznad većeg dela planete

Ozonski omotač Zemlje koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja za veći deo čovečanstva biće zaceljen do 2040. godine, prema naučnoj studiji UN.
Ozonska rupa će za dvadeset godina biti zaceljena iznad većeg dela planete
Foto: Pixabay
Takozvana ozonska rupa, koja je nekad bila smatrana za veliku pretnju za čovečanstvo, biće sasvim zaceljena iznad većeg dela planete u roku od dve decenije, prenosi Gardijan. 
Na polovima Zemlje oporavak ozonskog omotača potrajaće duže, oblast iznad Arktika biće zaceljena do 2045, a oblast iznad Antarktika do 2066.
Prema naučnoj studiji, neophodno je da vlade preduzmu odlučne mere i postepeno izbace iz upotrebe supstance koje uništavaju ozonski omotač.
 
"Akcija za oporavak ozonskog omotača je prioritet za klimatske kampanje", izjavio je Peteri Talas, šef Svetske meterološke organizacije, koja je predstavila studiju.
 
Talas je dodao da uspeh u zaceljivanju ozonskog omotača pokazuje šta "može i mora da se uradi" sa fosilnim gorivima kako bismo ograničili efekat staklene bašte i smanjili globalno zagrevanje.
  • Samo pitam

    10.01.2023 08:29
    Da li to znači da Mića može da nastavi da loži blato ... ?
  • pobogu

    10.01.2023 08:26
    "Ozonska rupa će za dvadeset godina biti zaceljena iznad većeg dela planete"


    Jos malo pa na planeti nece biti ni jedno zivo drvo, a ozonska rupa ce biti zaceljena?

    Fascinantna izjava... Nivo Brnabicke...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin