Berlinske škole uvode rodno neutralne oznake: Pojmovi "on" i "ona" se više neće koristiti

Grad Berlin zvanično je iz školskih diploma i ostalih školskih dokumenata odlučio da izbacie rodnu oznaku "on" i "ona" za učenike i učenice.
Berlinske škole uvode rodno neutralne oznake: Pojmovi "on" i "ona" se više neće koristiti
Foto: Pixabay
U glavnom gradu Nemačke će školske diplome i drugi školski dokumenti od sada postati rodno neutralni ukidanjem ličnih zamenica "ona" (njem. sie) i "on" (njem. er), koje su se do sada koristile.
Ubuduće će u unapred formulisanim rečenicama postojati rezervisano mesto u kojem se, na primer, može koristiti ime ili lična zamenica.
 
Primera radi pisaće "IME će preći u razred xy u nadolazećoj školskoj godini", umesto "on/ona će preći u razred...". Za starije učenike viših razreda može se uneti i prezime.
 
Prelazak na nove, rodno neutralne obrasce trebalo bi da bude dovršen tokom aktuelne školske godine. Kako navode nemački mediji, učitelji su pozvani da odgovore na želje učenika i ponude im rodno neutralno opredeljenje.
 
"Kad god postoji želja da budu oslovljavani na neutralan način s obzirom na rodni identitet ili da budu oslovljavani imenom, treba izbegavati lične zamenice i formulacije povezane s rodom", navedeno je u dopisu Uprave za obrazovanje.
  • Anastasije

    17.01.2023 17:16
    Jezik
    Nadam se da ce adaptirati i gramatiku shodno ovome, nama sanse da svemu popamtim rodove. Bilo bi lakse nauciti Njemacki i uteci odavle.
  • BG

    16.01.2023 14:34
    Agenda 2030 ide dalje
    Znači "ono" pravi bebu drugom "ono" i rodi se treće "ono" koje kad poraste pravi bebu četvrtom "ono".

  • Haha

    15.01.2023 19:59
    U školi svi trebaju da se tretiraju kao srednji rod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin