Šta su lažne kamere i koliko su efikasne u sprečavanju kriminalnih radnji?

Provalnici nikada ne odlučuju nasumično koju će kuću opljačkati.
Šta su lažne kamere i koliko su efikasne u sprečavanju kriminalnih radnji?
Foto: Pixabay

Provali prethodi posmatranje objekta i analiziranje navika i ponašanja ukućana, koje može potrajati i više meseci, zavisno od vrednosti "plena". Izbor pada na objekte sa predvidljivim, ponavljajućim obrascima dolaska i odlaska ljudi, a često su na meti kuće u usamljenim krajevima grada, izolovane ili okružene praznim objektima. 

Bezbednosne službe koje su pokušavale da uoče obrazac u ponašanju provalnika, došle su do zanimljivog otkrića. Procenat provala je preko 50% manji u područjima u kojima su stambeni objekti obezbeđeni kamerama za video nadzor.
 
Neki vlasnici kuća ne prepuštaju ništa slučaju i opredeljuju se za prave sisteme video nadzora, koji snimaju dešavanja na području teritorije koja je pokrivena kamerama. Snimci se čuvaju određeni vremenski period, mogu se premotavati i poslužiti kao dokaz u slučaju provale.
Oni sa nešto skromnijim budžetom biraju lažne kamere, alternativu pravim sigurnosnim kamerama dizajniranu da odvrati potencijalne provalnike. Njihova upotreba zasniva se na rezultatima brojnih istraživanja i akademskih studija da je sam pogled na sigurnosnu kameru dovoljan da spreči zločin.
 
Šta su lažne kamere?
 
Lažne kamere imitiraju prave kamere za video nadzor. Iako su nefunkcionalne i služe za odvraćanje provalnika, one imaju realističan izgled koji može obmanuti veliki broj posmatrača. Ove kamere stvaraju iluziju potpuno funkcionalnog kućnog sigurnosnog sistema video nadzora koji potencijalnim lopovima šalje poruku da rizikuju da budu uhvaćeni ako kroče na vaš posed.
 
Većina jedinica dolazi sa dodatnim lažnim funkcijama, kao što su trepćuća LED svetla, koja označavaju snimanje video zapisa kod pravih kamera. Neki modeli čak imaju senzore za detekciju pokreta, što ih čini još ubedljivijim. Ovi senzori pokreta aktiviraju kameru kada neko uđe na vaš posed, što stvara utisak da vaš uređaj budno prati sve što se dešava u vašem domu i oko njega. 
 
Lažne kamere su jeftine, a sve što treba da učinite da bi "radile" jeste da se postarate da baterije budu napunjene ili da ih redovno menjate.  
 
Koja je razlika između prave i lažne kamere?
 
Najočiglednija razlika između prave i lažne kamere je funkcija - dok prava kamera kreira video zapise i čuva ih, lažna kamera je tu da "zastraši" osobe koje imaju nečasne namere prema vašoj imovini. Iako njena svetla trepću, ona ne snima, niti ima bilo kakvu funkciju sem vizuelne.
 
Iako lažne kamere izgledom mogu veoma nalikovati pravim modelima, postoje četiri očigledne karakteristike po kojima se razlikuju:
 
  • Infracrvena svetla. IR svetla su vidljiva unutar sočiva većine pravih sigurnosnih kamera. Ona se pojavljuju kao male, mutne crvene tačke, što označava upotrebu detekcije pokreta u kameri. Lažne sigurnosne kamere sa crvenim svetlima su uobičajene, ali ne u samom sočivu; sigurnosna kamera realnog izgleda obično će imati crveno dugme "uključeno" negde na hardveru.
  • Kablovi. Većina IP kamera za kućnu bezbednost koristi jedan USB kabl. Pošto su USB kablovi uobičajeni, lako ćete primetiti bilo kakva odstupanja; debljina, težina i materijal koji se koristi mogu biti jak pokazatelj lažnog kabla, koji neće imati komponente u sebi. Pravi kabl će imati prepoznatljivu debljinu i težinu.
  • Kvalitet izrade. Prave sigurnosne kamere, posebno one poznatih brendova, kao što su Dahua ili Hikvision, imaju bolji kvalitet izrade od lažnih kamera. Jednostavna vizuelna provera će vam to odmah potvrditi, naročito ako uzmete kameru u ruku - prava će biti teška, a lažna lagana, jer u njoj praktično nema ničega.
  • Naziv brenda. Praktično sve kamere za video nadzor imaju naziv modela, brenda ili proizvođača negde na telu kamere. Čak i u retkim slučajevima kada kamera nema očigledan brend na sebi, i dalje ćete naći ime kompanije, uglavnom na dnu uređaja. Potpuno odsustvo brendiranja veoma je indikativno za lažnu sigurnosnu kameru.
Kako učiniti da lažna kamera izgleda realističnije?
 
Efikasnost lažne kamere možete povećati na sledeći način: 
  • Povežite žice, čak i ako je lažna kamera bežična (to će je učiniti vidljivijom).
  • Izaberite lažnu kameru sa trepćućim svetlima (većina sigurnosnih kamera ih ima).
  • Odaberite lažnu kameru sa rotirajućom glavom za dodatno realističan izgled.
  • Izbegavajte lažne kamere sa jeftinim plastičnim kućištem - birajte modele koji nalikuju pravim kamerama za video nadzor.
  • Dodajte na prozore, vrata i kapiju upozoravajuće nalepnice koje ukazuju da je objekat obezbeđen video nadzorom i alarmnim sistemom.
Koje su prednosti lažnih kamera?
 
Kada su bezbednost vaše imovine i vaših najmilijih u pitanju, želite da budete sigurni da ste učinili sve što možete da ih zaštitite. U idealnom slučaju instaliraćete pravi sistem za video nadzor i biti sigurni da imate dokazni materijal, čak i ako se nemili događaj desi. 
 
Međutim, ukoliko vaš budžet ne može da podnese ovu investiciju, lažne kamere su povoljna i efikasna alternativa koju možete priuštiti.
 
Evo tri najveće prednosti koje pružaju lažne sigurnosne kamere:
 
1. Mogu da odvrate provalnike
 
Većina istraživanja ukazuje na činjenicu da postojanje vidljivih bezbednosnih mera, kao što su alarmi, kamere i osvetljenje koje detektuje pokret, efikasno odvraća provalnike. Ako živite u kraju u kojem su provale i krađe učestale, to je nešto zbog čega bi trebalo da preduzmete dodatne mere predostrožnosti. Drugim rečima, posedovanje lažne kamere je bolja preventivna mera nego da vaš objekat nema nikakvu bezbednosnu opremu.
 
2. Jednostavno se instaliraju
 
Za razliku od klasičnih kamera, koje se često povezuju kablovima i umrežavaju sa ostalim delovima opreme, lažne kamere se postavljaju veoma lako. Ako su potrebne baterije da bi trepćuća svetla funkcionisala, umetnite ih, a zatim ih jednostavno montirajte kamere na istaknuta mesta na vašem domu. To je sve - završili ste posao "instalacije" u svega par minuta.
 
3. Povoljne su
 
Lažne sigurnosne kamere zahtevaju malo ili nikakvo održavanje. Njihova cena je u startu veoma povoljna, a ne iziskuju nikakve mesečne naknade za održavanje. Lažne kamere ne troše struju, te samim tim ne predstavljaju opterećenje za vaš kućni budžet.
 
Da li je lažna kamera dobar izbor za zaštitu vaše imovine?
 
Iako su prave kamere za video nadzor bez premca najbolji izbor kada je reč o bezbednosti vaših najmilijih i vaše imovine, ukoliko niste u mogućnosti da ih priuštite, posedovanje lažne kamere je odlična alternativa. 
 
U bogatoj ponudi vodećeg distributera bezbednosne opreme Eurovik pronaći ćete vrhunske modele pravih kamera, kao i lažne kamere koje izgledom neodoljivo podsećaju na njih. 
 
Instalirajte ih na visoka i uočljiva mesta na vašem domu ili poslovnom prostoru, kako biste bili sigurni da će ih potencijalni uljezi videti. Lažne kamere će doprineti vašem osećaju sigurnosti i bićete mirniji znajući da ste učinili sve što je u vašoj moći da osigurate ono do čega vam je stalo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".