FOTO: Reke na Balkanu postale ogromne deponije

Tone otpada bačenog na divlje deponije pored reka ili direktno u vodotokove koji protiču kroz tri zemlje na kraju se akumuliraju u barijerama za smeće u Drini, konstatuje u izveštaju agencija AP.

Ove nedelje, reke na Balkanu su ponovo postale ogromne plutajuće deponije zatrpane plastičnim flašama, zarđalim buradima, polovnim gumama, kućnim aparatima, naplavljenim drvetom i drugim smećem koje reke pokupe iz svojih pritoka.

Barijera koju je postavila hidroelektrana kod Višegrada, nekoliko kilometara uzvodno od njene brane, pretvorila je grad u regionalnu deponiju, žale se lokalni aktivisti za zaštitu životne sredine.

Agencija AP navodi da su obilne kiše i neuobičajeno toplo vreme za januar doveli do izlivanja mnogih reka i potoka u Bosni, Srbiji i Crnoj Gori, a poplave su primorale mnoge da napuste svoje domove.
 
Dejan Furtula iz ekološke grupe Eko Centar Višegrada ocenio je da, uprkos padu vodostaja posle bujičnih poplava ogroman priliv smeća nije prestao.
 
Procenjuje se da se oko 10.000 kubika otpada nagomilalo iza barijere za smeće na reci Drini poslednjih dana, rekao je Furtula.
 
 
Divlje deponije rasute su po brdima i dolinama širom regiona, smeće zatrpava puteve, a plastične kese vise sa drveća.
 
Pored zagađenja reka, mnoge zemlje na Zapadnom Balkanu imaju i druge probleme sa životnom sredinom, a jedan od najhitnijih je izuzetno visok nivo zagađenja vazduha koji utiče na veliki broj gradova u regionu, navodi AP.
 
Agencija konstatuje da su zemlje regiona "postigle mali napredak u izgradnji efikasnih, ekološki prihvatljivih sistema odlaganja smeća, uprkos tome što traže članstvo u Evropskoj uniji i usvajaju neke od zakona i propisa EU“.
  • jdany

    22.01.2023 16:48
    @Iguman

    Jeste, ti si snimao kamerom pa tacno znas ko baca,da si bio u BG znao bi da bacaju skoro svi, i svi upiru prstom u drugog, a niko da krene od sebe ili eventualno da ponudi ideju i resenje,a da pokupi smece, to tek nikako.
    Zbog toga i jeste ovako kako je.

    Pozdrav za sve komentatore koji nude ideje i resenja,pohvala za sve one koji nacine prvi korak ka realizaciji tih resenja!

    Npr 2016. Bileca i Trebinje su imali preciscivace voda.
    https://radiotrebinje.com/vijest/skoro-za-pice-vode-trebisnjice-izuzetnog-kvaliteta?lang=lat

  • Iguman

    22.01.2023 15:19
    Taj otpad u kanalima Vojvodine, bacaju .mestani. Niko ne dolazi iz Beg. Ili N S da tu baci šporet ili frižider koji je odradio svoje.
    Pogledajte koji živalj živi u selima pored kanala.
  • Popaj

    22.01.2023 15:02
    Patriotizam
    Patriotizam su ciste reke i jezera, a ne busanje u zastave i lomace do neba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".