Istraživanje: Raniji odlazak u penziju ima mnogo prednosti, ali i jednu manu

Uživanje u zasluženoj penziji i sporiji tempo života imaju mnoge prednosti, ali izgleda da mogu uzrokovati i slabije funkcionisanje moždanih vijuga.
Istraživanje: Raniji odlazak u penziju ima mnogo prednosti, ali i jednu manu
Foto: Pixabay
U Kini, kao i u mnogim drugim zemljama, duži životni vek i pad nataliteta doveli su do sve većeg broja starije populacije, što je podstaklo uvođenje novog ruralnog penzionog sistema (NRPS).
NRPS je u nekim područjima Kine ponudio stanovnicima stabilan prihod ako odu u penziju sa 60 godina. Uz mnoge dobrobiti ovog programa, zabeležen je i jedan ozbiljan nedostatak - pad kognitivnih funkcija.
"Učesnici programa su izvestili o znatno nižim nivoima društvenog angažmana, znatno nižim stopama volontiranja i društvene interakcije. Smatramo da je povećana društvena izolacija snažno povezana s bržim kognitivnim padom kod starijih osoba", rekao je ekonomista Plamen Nikolov sa Univerziteta Binghamton u Njujorku.
 
Naučnici su analizirali zdravstvene podatke 15.990 pojedinaca u periodu od 10 godina, s tim da je većina ispitanika dolazila iz zajednica koje su usvojile NRPS. Zabeležili su neke pozitivne ishode ovog programa: penzioneri su u proseku pili manje alkohola nego kad su radili, u većoj meri su prestali da puše i bolje su spavali.
 
S druge strane, smanjile su im se društvene aktivnosti i one povezane s mentalnom sposobnošću. Kognitivni pad se najjasnije video u testu odloženog prisećanja, odnosno sposobnosti da se prisetimo informacija, piše Science Alert.
 
"Pojedinci u područjima koja sprovode NRPS imaju znatno niži rezultat u ovom testu od onih koji žive u područjima koja ne omogućuju taj program. Tokom gotovo 10 godina od njegove implementacije, program je doveo do pada kognitivnih performansi za skoro petinu standardne devijacije pri merenju pamćenja", rekao je Nikolov.
 
Stručnjaci smatraju da je socijalna izolacija glavni uzrok kognitivnog pada zabeleženog tokom ove studije, što znači da bi se problem mogao rešiti uvođenjem dodatnih aktivnosti za starije osobe. 
 
Istraživanje pod nazivom "Do pension benefits accelerate cognitive decline in late adulthood? Evidence from rural China" objavljeno je u časopisu "Journal of Economic Behavior & Organisation".
  • Dudule

    27.01.2023 19:00
    A Francuska
    Pljacka penzionera mora da se zaustavi_ukinuti penale penali da vaze samo za ministre i politicare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".