Federacija BiH: Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima stupa na snagu 20. maja

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od 20. maja ove godine na snagu stupa zakon kojim se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mestima rada i u javnom prevozu.
Federacija BiH: Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima stupa na snagu 20. maja
Foto: Pixabay

Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsednik FBiH Marinko Čavara potpisao ga je 18. maja 2022.

Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, za Klix.ba su objasnili da za tri meseca na snagu stupa deo zakona za fizička lica, a da za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest meseci.
Biće upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti, rekla je Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI, koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duvana.
 
Čekrić je navela da se pušenje zabranjuje i u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloletne osobe.
 
Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smeštaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj delatnosti, o čemu mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja, istakla je Čekrić.
 
Prema njenim rečima, ugostitelji će tokom perioda prilagođavanja od šest meseci moći da upozore gosta o zabrani pušenja i da eventualno odbiju da ga usluže ukoliko gost ne posluša upozorenje.
 
Kazne propisane zakonom počeće da se naplaćuju nakon isteka 12 meseci od početka primene zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu zakona.
  • G

    12.02.2023 09:01
    G
    Zabraniti i alkohol jer je štetniji od duvanskog dima! Lično se ne slažem sa ovim jer dok god je Duvan legalizovan placa se porez a kada placas niko nema prava da te diskriminise za svoje pare!!! Zabraniti Duvan i alkohol to bi bilo rešenje!
  • V

    11.02.2023 22:06
    Znači uspeli smo fa budemo bukvalno jedini u Evropi! Velika sramota za Srbiju! Za našu decu, da se dave u dimu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin