Antarktički morski led dostigao rekordno nizak nivo

Područje morskog leda oko Antarktika dostiglo je rekordno nizak nivo. Očekuje se da će se površina leda još više smanjiti, pre nego što se završi ovogodišnja letnja sezona topljenja.
Antarktički morski led dostigao rekordno nizak nivo
Foto: Pixabay
Morski led nastaje smrzavanjem morske vode, veoma je dinamičan i štiti glečere na polovima od topljenja, kako ne bi došlo do ogromnog porasta nivoa mora, upozoravaju naučnici.
Uticaj klimatskih promena na otapanje morskog leda na Arktiku je očigledan što pokazuju podaci koji se beleže od 1979. godine. Antarktički morski led varira mnogo više iz godine u godinu, što je otežavalo uočavanje efekta globalnog zagrevanja.
Međutim, "značajni" gubici antarktičkog morskog leda u poslednjih šest godina ukazuju na to da su rekordna teperatura okeana i promene u vremenskim obrascima povezani i da se klimatske promene konačno mogu naučno dokumentovati.
 
Naučnici su već bili veoma zabrinuti zbog antarktičkog leda. Klimatski modeli su još 2014. godine ukazivali da je džinovski ledeni pokrivač Zapadnog Antarktika, koji se nalazi na kontinentu, osuđen na kolaps zbog nivoa globalnog zagrevanja koji je tada već zabeležen.
 
Sve veći gubitak morskog leda izlaže ledene pokrivače i njihove glečere talasima koji ubrzavaju njihovo raspadanje i topljenje, upozorili su istraživači.
 
Nedavna studija procenjuje da će doći do postepenog kolapsa Zašadnog Antarktika - i porasta nivoa mora za četiri metra - ukoliko globalna temperatura poraste za više od jednog stepena Celzijusa, tačke koja je već premašena.
  • pošteno

    17.02.2023 15:40
    Pa,mora valjda jednom i da se otopi.
    Da vidimo šta se krije ispod leda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin