Avganistan zemlja s najmanje prava žena na svetu

Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svetu, ocenile su danas Ujedinjene nacije.
 Avganistan zemlja s najmanje prava žena na svetu
Foto: Pixabay
Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo "jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i devojaka ostavljaju zarobljenim u kući".
Uprkos obećanjima talibana da će biti umereniji nego za vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021. 
Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a devojčicama školovanje posle šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja posle presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.
 
Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima "ostaje najrepresivnija država na svetu kada su u pitanju ženska prava".
 
"Uznemiravajuće je bilo sveočiti njihovim metodičnim, namernim i sistematskimnaporima da izbace avganistanske žene i devojke iz javne sfere", rekla je ona.

Ograničenja kojima država ograničava žene, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu ali talibani nisu pokazali znake da će povuće mera.

"Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovređivanja. To će osuditi ne samo žene i devojke već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovanti Avganistan od svojih građana i ostatka sveta", rekla je Otunbajeva.
  • Pera Doroslovacki

    08.03.2023 15:09
    3N
    Srbija odma iza !!!
  • Iskren

    08.03.2023 13:49
    Situacija je obrnuta, Avganistan zemlja s najvećim moralom na svetu, ponosan narod koji su proterali svakog neprijatelje sa svoje zemlje!
  • Zemlja čudesa

    08.03.2023 12:41
    I?
    I šta ja sada da radim sa ovom informacijom? Da potpisujem neku peticiju protiv Talibana ili da odem i išamaram hodžu pošto je za to kriv islam? Da se tešim kako meni nije najgore jer, pobogu, vidi šta rade ženama u Avganistanu? Amerikanci koji su ukinuli osnovna prava stotinama miliona ljudi, računajući i pravo na život, nisu zlikovci nego su to Talibani?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin