Požar u katedrali Notr Dam doveo do novih otkrića, restauratori došli do skrivanih delova

Požar koji je 2019. godine oštetio katedralu Notr Dam u Parizu doveo je do zapanjujućeg otkrića o metodima koji su korišćeni tokom gradnje.
Požar u katedrali Notr Dam doveo do novih otkrića, restauratori došli do skrivanih delova
Foto: Pixabay
Restauratori su mogli da ispitaju prethodno skrivene delove građevine.
U studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, Maksim L'eriter i njegov tim sa Univerziteta u Parizu navode da je prilikom gradnje gotske katedrale pretežno korišćena gvozdena konstrukcija kako bi se povezali i ojačali kameni blokovi.
Katedrala je izgrađena sredinom 12. veka i bila je jedna od najviših zgrada na svetu. Iako su prethodna ispitivanja utvrdila da su kombinovane brojne arhitektonske inovacije tokom njene gradnje, sve do sada stručnjaci nisu znali u potpunosti koji su tačno materijali korišćeni i koliku ulogu je gvožđe imalo.
 
Požar od pre četiri godine je, međutim, omogućio arheolozima da pristupe prethodno neistraženim delovima crkve, a L'eriter je sa svojim timom uspeo da prikupi uzorke materijala od 12 gvozdenih ramova koji su vezivali kamenje u različitim delovima građevine.
 
Gvozdena konstrukcija korišćena je u najranijim fazama konstrukcije u 1160-im godinama, što Notr Dam čini prvom građevinom koja je imala gvozdenu armaturu u čitavoj svojoj strukturi. Nova analiza nije samo dovela do boljeg razumevanja načina i metoda kojima je katedrala izgrađena, nego i o stepenu razvoja metalurgije i količini gvožđa koje je moralo biti nabavljeno.
 
Rekonstrukcija katedrale Notr Dam, posle požara 15. aprila 2019. godine, očekuje se da će trajati oko 20 godina.
  • mister

    25.03.2023 09:34
    prave bizmis
    Bar će imati narednih 50 godina i više beskorisnog posla koji građani finansiraju od poreza, kao i u Srbiji, država finansira rupu bez dna

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin