Uskoro počinje naplata ulaza u rimski Panteon, novac namenjen održavanju i obnovi zgrade

Ulaz u jedno od najpopularnijih istorijskih mesta u Rimu, Panteon, ubuduće će se naplaćivati otprilike 5 evra po ulaznici, ali tačan datum primene te odluke još uvek nije poznat.
Uskoro počinje naplata ulaza u rimski Panteon, novac namenjen održavanju i obnovi zgrade
Foto: Pixabay
Prema podacima italijanskog ministarstva kulture iz marta, ovaj rimski hram, izgrađen na vrhuncu Rimskoga Carstva, godišnje poseti više od 7 miliona ljudi, što ga čini najposjećenijim kulturnim mestom u celoj Italiji. 

"Sredstva od naplate ulaznica biće namenjena za održavanje i obnovu zgrade, jedne od najvažnijih u istoriji arhitekture", objavilo je ministarstvo.

Deca i mladi do 18 godina, kao i stanovnici Rima neće plaćati ulaznicu, a ulaz će biti besplatan i za pripadnike crkvenih i verskih službi. 
 
U prikupljanje sredstava uključena je i Rimska biskupija, koja prihod želi upotrebiti za dobrotvorne i kulturne svrhe.
 
Brojni slični rimski spomenici, poput Kolosuma ili Rimskoga foruma, već dugo naplaćuju ulaz, ali ulaz u mnoge crkve i svetišta i dalje su besplatne. 
 
U Panteonu su pokopani italijanski kraljevi Vitorio Emanuel II i Umberto I, kao i neki umetnici, među njima i renesansni slikar i arhitekta Rafael.
 
Prva zgrada podignuta je između 27. i 25. godine pre Hrista, a impresivna kupola izgrađena je u prvoj polovini drugog veka nove ere. 
 
Panteon se smatra arhitektonskim čudom i najimpresivnijim antičkim hramom u središtu Rima.
Njegova kupola najveća je svetska nearmirana kupola, a do danas nije poznato na koji su je način Rimljani izgradili pre 2000 godina. 
 
Prvobitno je Panteon izgrađen kao hram svih bogova, a od 7. veka je katolička crkva. 
 
Kada ga je Mikelanđelo prvi put ugledao, navodno je rekao da je delo anđela, a ne ljudske ruke.
  • Marija

    20.03.2023 23:08
    Jadan papa
    Jadan Vatikan pa nemaju ni za odrzavanje otete imovine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin