Nakon romana Roalda Dala i Jana Fleminga - ispravljaju se dela Agate Kristi da nekog ne uvrede

Nekoliko romana Agate Kristi izmenjeno je kako bi se uklonio jezik koji bi mogao da se smatra uvredljivim, što uključuje uvrede i rasne reference.
U pitanju su misterije sa Herkulom Poaroom i gospođicom Marpl objavljene između 1920. i 1976. godine, koje su objavljene ili treba da budu objavljene u novim verzijama izdavača HarperCollins.
Posebna vrsta kritičara-čitalaca (sensitivity readers) je unela ove izmene, a one se tiču referenci na rasu, opisa ženskog tela i pojedinih prideva koji bi mogli da budu uvredljivi iz današnje perspektive.
Spominje se "Smrt na Nilu" sa Herkulom Poaroom u kome se gospođa Alerton žali na decu, kao i "Karipska misterija" sa gospođicom Marpl, u kojoj se opisuju zubi radnika u hotelu.
 
Ovo je prvi put da su romani Agate Kristi izmenjeni, iako je prethodno roman prvobitnog naziva "Deset malih crnaca" preimenovan u "I ne osta nijedan".
 
Pre njenih knjiga, slično se desilo sa romanima Roalda Dala, autora romana "Čarli i fabrika čokolade" i drugih popularnih dela, kao i sa knjigama Jana Fleminga o tajnom agentu Džejmsu Bondu.
  • Zemlja čudesa

    28.03.2023 06:12
    Bolest
    Jadno je to što se radi sa književnošću u ovim bolesnim vremenima. Te "osetljive" bi trebalo nazvati pravim imenom - cenzori. Mislim da je pravo pitanje ko je njih ovlastio i plaća da to rade. Ko su osobe koje odlučuju šta je ispravno, a šta nije? Imenom i prezimenom.
  • Pokojni Čika Franja

    28.03.2023 00:13
    dokoni ili ne, normalni nisu
    Izgleda da će uskoro tolerancija da stigne do tog nivoa da će pametnima biti zabranjeno da razmišljaju, zato što to ponižava osećanja glupih. – Bulgakov – „Pasje srce“
  • NN

    27.03.2023 23:00
    Ispravke
    Uvaženi komentatori, samo podsećam na to da su Englezi nedavno zaključili da Šekspirova dela podstiču ne ekstremizam (tako nekako)! Šta je Agata Kristi prema Šekspiru - setimo se samo nekih detalja njegovog surovog ekstremističkog dela!?
    Izgleda da se veštački izazvane epidemije ne ograničavaju samo na viruse, bakterije i ostale poznate organizme. Meni izgleda da svetom hara nova epidemija bolesti koje se do sada nisu smatrale za zarazne - ali nauka napreduje! Toliko debilnih, a masovno prihvaćenih i strogim merama zaštićenih i kažnjivih pojava i stavova nije nikada bilo, neću nabrajati, svi znamo, a svaki dan ima i nešto novo i mnogo brzo se šire! Dakle, zahvaćen ceo svet, a onima koji ne podlegnu, uteruje se to raznim ubedljivim sredstvima!
    Čudan neki narod - Agata Kristi se koriguje, ne koristi politički korektne termine, a njihovo ratovanje po svetu je čisti humanizam i širenje ljudskih i građanskih prava - naravno, nežno, a ne tako surovo kao Šekspir i Agata Kristi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.