VIDEO: Turkmenistan gradi novi grad u čast bivšeg vođe, koštaće bar 4,5 milijardi evra

Turkmenistan će potrošiti gotovo pet milijardi dolara (oko 4,5 milijardi evra) za izgradnju grada nazvanog po moćniku Gurbanguliju Berdimuhamedovu, rekli su zvaničnici.
Izolovanom srednjoazijskom zemljom koja se graniči sa Kaspijskim jezerom više od 16 godina vlada porodica Berdimuhamedov.
Gurbanguli Berdimuhamedov, bivši stomatolog koji je postao autokrata, odstupio je s mesta predsednika bivše sovjetske republike prošle godine, a zamenio ga je njegov sin Serdar Berdimuhamedov. 
Međutim, 65-godišnjak, poznat po svom kultu ličnosti, nosi titulu "Arkadag" (heroj zaštitnik) i nastavlja da dominira zemljom. 
 
Novi grad, udaljen 30 kilometara od glavnog grada Ašgabata, nosiće njegovu titulu. 
 
Berdimuhamedov je naredio zvaničnicima da to na neki način unesu u Ginisovu knjigu rekorda. 
 
"Prva faza izgradnje grada Arkadaga košta 3,3 milijarde dolara. Druga faza koštaće oko 1,5 milijardi dolara, prema našim procenama", rekao je Derjageldi Orazov, zvaničnik na čelu državnog odbora zaduženog za njegovu izgradnju.
 
 
Orazov je rekao da će se tačna cena znati nakon raspisivanja tendera, ali već sada uveliko premašuje cifru od 1,5 milijardi dolara koja je objavljena u februaru 2020. 
 
Prema podacima Svetske banke, BDP Turkmenistana je oko 45 milijardi dolara, a veliki deo svog bogatstva crpi iz ogromnih rezervi gasa.
 
Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Turkmenistan da troši novac od svoje dobiti od gasa na raskošne projekte koji ne donose korist stanovništvu. 
Arkadag, koji se nalazi u trusnoj zoni, na kraju će imati oko 73.000 stanovnika. 
 
Turkmenistan je jedna od najrepresivnijih, najtajanstvenijih država na svetu i malo se zna o tome kako režim donosi svakodnevne odluke.
  • .

    30.03.2023 21:38
    Fenomenalno, oni će od tih para napraviti grad,a kod nas se toliko para pokrade iz državne kase zbog korupcije i kriminala. Da toga nema, mi mi bili Švajcarska.
  • Aleksej

    30.03.2023 09:23
    Punjena lignja
    Tako i mi treba da napravimo za vodju i njegovu lozu.
  • Da razmislimo malo

    30.03.2023 09:01
    Oni će napraviti potpuno novi grad po ceni:
    - nacionalni stadion
    + premijer liga
    + b92 i tv prva
    + šteta na TENT-u
    + vanredni uvoz struje
    + 5000 specijalaca osnovnoškolaca
    ... ?!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".